FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba reljefa Zdenke Pozaić

Autor: ista
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - "Reljefi u drvu - vizije drvom istkane" naziv je izložbe Zdenke Pozaić koja je večeras otvorena u studiju Moderne galerije "Josip Račić".

Stvaralaštvo Zdenke Pozaić, napisala je kustosica izložbe Lada Bošnjak-Velagić, istkano je od osjećaja, osjeta i sjećanja.

Ova izložba obuhvaća šesnaest reljefa u drvu, od kojih su prvih pet (Ruka i rukavica I i II, Ruka na bijelom, Zlatna ruka i Ruka sa cvijetom) zapravo apoteoza stvaralačkog čina.

Bilo da je riječ o autoportretnome i autorefleksivnom umjetničkom činu ili pak o simboličnoj gesti ruke Božje, niz reljefa iz devedesetih slavi moć i snagu stvaranja, ističe kustosica izložbe dodajući kako umjetnica, polažući sloj na sloj, prekrivajući i otkrivajući, nadograđujući i brišući, svojim grafikama slika, a reljefima tka.

Zdenka Pozaić (1940.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Alberta Kinerta. Kod profesora Marijana Detonija završila je Specijalku za grafiku. Imala je više od sedamdeset samostalnih i više od tristo skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Dobitnica je više nagrada za grafiku, crtež i ex-libris. Objavila je šest pjesničko-grafičkih mapa i trideset i osam naslova u bibliofilskoj ediciji Riječ i slika. Pokrenula je biblioteke Dub, Pjesnici, Pjesnik i Kajdanka.

Početkom devedesetih počinje raditi reljefe u drvu i keramiku, a okušala se i u slikanju na emajlu.

Izložba je otvorena do 30. studenoga.

(Hina) xta ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙