FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 15. studenoga

Autor: mcur
ZAGREB, 15. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 15. studenoga:

ZAGREB - Hrvatski sabor će zasjedanje nastaviti objedinjenom raspravom o prijedlogu Zakona o lokalnim izborima i izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi prema kojem bi se ubuduće, ako se ne usvoji proračun lokalne (regionalne) jedinice, provodili i izbori za čelne ljude izvršne vlasti (načelnik, gradonačelnik, župan), a ne samo za predstavničko tijelo (vijeće, skupština, županija). Zakonskim izmjenama, koje idu u prvo čitanje, vlada želi ukloniti nedostatke uočene u provedbi zakona koji je donesen uoči lokalnih izbora 2009. godine. Sadašnje rješenje je bilo da su načelnici de facto nesmjenjivi, u slučaju nedonošenja proračuna padalo bi vijeće i išlo bi se u izbore za predstavničko tijelo, a institut referenduma, odnosno opoziva načelnika, kao jedino sredstvo smjenjivosti u tijeku mandata pokazao se, po ocjeni vlade, nedovoljno promišljenim. Izmjenama se briše i odredba o opozivu načelnika referendumom, ali se uvodi mogućnost da predstavničko tijelo raspiše savjetodavni referendum za pitanja iz svog djelokruga, što do sada nije bilo moguće. Također se uvodi mogućnost raspuštanja vijeća ako ono ne raspiše referendum koji su svojim potpisima zatražili građani, čime se omogućava građanima veći utjecaj u pitanja koja se tiču lokalne samouprave (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (u 10 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2, snimatelji i fotoreporteri trebaju doći do 9,45 sati). Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, nacrti prijedloga izmjena i dopuna financijskih planova Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskih cesta, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i izmjena i dopuna Državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika. Također, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2012. Vlada će razmotriti i prijedloga zakona o sanaciji javnih ustanova, izmjene i dopune Zakona o platnom prometu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Među ostalim točkama dnevnog reda je prijedlog odluke o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do 1. srpnja 2013., izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim sredstvima za 2011. i prijedlog plana za 2012.; izvješća o provedbi mjera iz akcijskih planova uz Strategiju suzbijanja korupcije donesenih 2008. i 2010. godine.

ZAGREB - Ministarstvo socijalne politike i mladih u suorganizaciji s Vijećem Europe organizira dvodnevni Regionalni seminar o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu (9,15 sati, Hotel International, Miramarska 24). Seminar će otvoriti potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Na seminaru će sudjelovati oko 20 predstavnika devet zemalja s područja jugoistočne Europe te osam predavača iz raznih međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima vezanim uz osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Uoči objave drugostupanjske presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini u Den Haagu 16. listopada, braniteljske udruge u cijeloj Hrvatskoj organiziraju okupljanja i molitvu za generale. U Zagrebu će se branitelji okupiti na Mirogoju i kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" položiti vijence i zapaliti svijeće (18 sati). U mimohodu će otići do zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na molitvu za domovinu i bdijenje u 19 sati.

VUKOVAR - U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u Pastoralnom centru sv. Bone, u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", održat će se 15. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91 - dvadeset i jedna godina poslije" sa središnjom temom "Vukovar 91 - istina i/ili osporavanje između znanosti i manipulacije" (9 sati).

ZAGREB - O odlasku u Vukovar "Vlakom sjećanja" u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine na konferenciji za novinare govorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević (11,45 sati, Gradska uprava, Trg S. Radića 1 , dvorana 372). Vlak sjećanja organiziraju Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara i Ministarstvo branitelja. Vlak kreće u nedjelju 18. studenog 2012. godine s Glavnog kolodvora u Zagrebu u 4,55 sati, staje u Kutini u 6,20 sati, a u Vukovar stiže u 9,19 sati. Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, u Radničkom domu u Borovom naselju za sve sudionike Vlaka s akreditacijom (memorijalni šal) Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara organizira ručak (vojnički grah). Vlak iz Vukovara polazi u 16,03 sati i stiže u Zagreb u 20,30 sati.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana tolerancije pučki pravobranitelj Jurica Malčić organizira javnu raspravu čiji je cilj približiti javnosti pojmove i vrijednosti tolerancije i njezine uloge u društvu te ukazati na pojave diskriminacije zabilježene u "Izvješću o pojavama diskriminacije u 2011. godini". Teme će biti diskriminatorni govor u javnom prostoru te uloga obrazovnog sustava kao jednog od najvažnijih mjesta promoviranja i prihvaćanja vrijednosti ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti (od 9,30 do 11 sati ured pučkog pravobranitelja, Kralja Držislava 6). Uz Malčića, govorit će koordinatorica za suzbijanje diskriminacije u njegovu uredu Tena Šimonović Einwalter Mjur, programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

ZAGREB - Svečano otvaranje Smotre Sveučilišta u Zagrebu (10 sati, kino Studentskog centra). Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša, koji će otvoriti Smotru Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će svečanom otvaranju nazočiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Uz 33 fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, posjetiteljima će se u tri dana, do 17. studenog, predstaviti i tridesetak ostalih sudionika, tj. veleučilišta, visokih škola te ostalih sudionika iz Hrvatske i inozemstva, ukupno njih više od 70.

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera počet će iznositi završne riječi na optužbe USKOK-a u slučajevima Hypo i Ina-MOL, nakon čega će sudsko vijeće odlučiti kada će objaviti prvu nepravomoćnu presudu tom nekada najmoćnijem hrvatskom političaru. U završnom govoru tužiteljstvo je zatražilo najveću zakonom predviđenu kaznu od 15 godina jer je Sanader navodnim primanjem provizije od austrijske Hypo banke i mita od mađarskog MOL-a "izdao nacionalne interese" koje je kao dužnosnik morao štititi. Tužiteljica je istaknula da je Sanader još od sredine 90-ih godina, kada je navodno primio i proviziju od austrijske Hypo banke za kredit koji je u ratnim uvjetima odobren Hrvatskoj, svoje dužnosti koristio isključivo za vlastite interese. Sanader je početkom tjedna u svojoj obrani odbacio USKOK-ove optužbe da je primio proviziju od Hypo banke i mito od Mola.

ZAGREB - Otvaranje dvodnevne regionalne konferencije "Tradicionalne vrijednosti u novom medijskom okruženju", koja se održava u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i Hrvatskog novinarskog društva (18 sati, Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom 45. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (12 sati, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Ksaverska cesta 12a).

ZAGREB - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom velikoga kancelara zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića organizira teološki simpozij od 15. do 17. studenoga povodom 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.) (15 sati, dvorana "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a).

ZAGREB - Otvaranje kongresa "Shortcut Europe - Zagreb 2012." koji će se održati do 17. listopada u Pučkome otvorenom učilištu (15 sati, Pučko otvoreno učilište, Ulica grada Vukovara 68). Riječ je o kongresu Europske mreže kulturnih centara (ENCC), a kojemu je Zagreb domaćin.

PULA - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program ovogodišnjeg, 18. sajma "Sa(n)jam knjige u Istri", koji će se održati od 30. studenog do 9. prosinca (12 sati, prostorije Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Zagrebačka 14). Program pod nazivom Mediteran – Bijelo i Crno more, predstavit će direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, o organizacijskom dijelu i popratnim programima Sajma izvijestit će glavna organizatorica Slavica Ćurković, o prodajnom dijelu Sajma govorit će voditeljica Olivera Toić, dok će dizajner i scenograf Mauro Ferlin predstaviti novo vizualno rješenje i sajamske produkcije ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri, Festivala knjiga i autora.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yjn/ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙