FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 15. studenoga

Autor: smar
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 15. studenoga:

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog Sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (u 10 sati, u Banskim dvorima, Trg sv. Marka 2, snimatelji i fotoreporteri trebaju doći do 9,45 sati). Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2012. godinu, nacrti prijedloga izmjena i dopuna financijskih planova Hrvatskih voda, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatskih cesta, Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka i izmjena i dopuna Državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika. Također, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna za 2012. Vlada će razmotriti i prijedloga zakona o sanaciji javnih ustanova, izmjene i dopune Zakona o platnom prometu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja. Među ostalim točkama dnevnog reda je prijedlog odluke o produženju primjene Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. do 1. srpnja 2013., izvješće o provedbi plana humanitarnog razminiravanja i utrošenim sredstvima za 2011. i prijedlog plana za 2012.; izvješća o provedbi mjera iz akcijskih planova uz Strategiju suzbijanja korupcije donesenih 2008. i 2010. godine.

ZAGREB - Ministarstvo socijalne politike i mladih u suorganizaciji s Vijećem Europe organizira dvodnevni Regionalni seminar o sudjelovanju osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu (9,15 sati, Hotel International, Miramarska 24). Seminar će otvoriti potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Na seminaru će sudjelovati oko 20 predstavnika devet zemalja s područja jugoistočne Europe te osam predavača iz raznih međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima vezanim uz osobe s invaliditetom.

ZAGREB - Uoči objave drugostupanjske presude generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini u Den Haagu 16. listopada, braniteljske udruge u cijeloj Hrvatskoj organiziraju okupljanja i molitvu za generale. U Zagrebu će se branitelji okupiti na Mirogoju i kod spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" položiti vijence i zapaliti svijeće (18 sati). U mimohodu će otići do zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije na molitvu za domovinu i bdijenje u 19 sati.

VUKOVAR - U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, u Pastoralnom centru sv. Bone, u organizaciji Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar", održat će se 15. znanstveno-stručni skup "Vukovar 91 - dvadeset i jedna godina poslije" sa središnjom temom "Vukovar 91 - istina i/ili osporavanje između znanosti i manipulacije" (9 sati).

ZAGREB - O odlasku u Vukovar "Vlakom sjećanja" u povodu Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. godine na konferenciji za novinare govorit će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević (11,45 sati, Gradska uprava, Trg S. Radića 1 , dvorana 372). Vlak sjećanja organiziraju Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara i Ministarstvo branitelja. Vlak kreće u nedjelju 18. studenog 2012. godine s Glavnog kolodvora u Zagrebu u 4,55 sati, staje u Kutini u 6,20 sati, a u Vukovar stiže u 9,19 sati. Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, u Radničkom domu u Borovom naselju za sve sudionike Vlaka s akreditacijom (memorijalni šal) Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara organizira ručak (vojnički grah). Vlak iz Vukovara polazi u 16,03 sati i stiže u Zagreb u 20,30 sati.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana tolerancije pučki pravobranitelj Jurica Malčić organizira javnu raspravu čiji je cilj približiti javnosti pojmove i vrijednosti tolerancije i njezine uloge u društvu te ukazati na pojave diskriminacije zabilježene u "Izvješću o pojavama diskriminacije u 2011. godini". Teme će biti diskriminatorni govor u javnom prostoru te uloga obrazovnog sustava kao jednog od najvažnijih mjesta promoviranja i prihvaćanja vrijednosti ljudskih prava, tolerancije i prihvaćanja različitosti (od 9,30 do 11 sati ured pučkog pravobranitelja, Kralja Držislava 6). Uz Malčića, govorit će koordinatorica za suzbijanje diskriminacije u njegovu uredu Tena Šimonović Einwalter Mjur, programska voditeljica Centra za mirovne studije Sandra Benčić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

ZAGREB - Svečano otvaranje Smotre Sveučilišta u Zagrebu (10 sati, kino Studentskog centra). Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu Aleksu Bjeliša, koji će otvoriti Smotru Sveučilišta u Zagrebu, očekuje se da će svečanom otvaranju nazočiti ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević. Uz 33 fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, posjetiteljima će se u tri dana, do 17. studenog, predstaviti i tridesetak ostalih sudionika, tj. veleučilišta, visokih škola te ostalih sudionika iz Hrvatske i inozemstva, ukupno njih više od 70.

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera počet će iznositi završne riječi na optužbe USKOK-a u slučajevima Hypo i Ina-MOL, nakon čega će sudsko vijeće odlučiti kada će objaviti prvu nepravomoćnu presudu tom nekada najmoćnijem hrvatskom političaru. U završnom govoru tužiteljstvo je zatražilo najveću zakonom predviđenu kaznu od 15 godina jer je Sanader navodnim primanjem provizije od austrijske Hypo banke i mita od mađarskog MOL-a "izdao nacionalne interese" koje je kao dužnosnik morao štititi. Tužiteljica je istaknula da je Sanader još od sredine 90-ih godina, kada je navodno primio i proviziju od austrijske Hypo banke za kredit koji je u ratnim uvjetima odobren Hrvatskoj, svoje dužnosti koristio isključivo za vlastite interese. Sanader je početkom tjedna u svojoj obrani odbacio USKOK-ove optužbe da je primio proviziju od Hypo banke i mito od Mola.

ZAGREB - Otvaranje dvodnevne regionalne konferencije "Tradicionalne vrijednosti u novom medijskom okruženju", koja se održava u organizaciji Veleposlanstva SAD-a i Hrvatskog novinarskog društva (18 sati, Fakultet političkih znanosti, Lepušićeva 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare povodom 45. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (12 sati, u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, Ksaverska cesta 12a).

ZAGREB - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom velikoga kancelara zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića organizira teološki simpozij od 15. do 17. studenoga povodom 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962.-2012.) (15 sati, dvorana "Vijenac" Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29a).

ZAGREB - Otvaranje kongresa "Shortcut Europe - Zagreb 2012." koji će se održati do 17. listopada u Pučkom otvorenom učilištu (15 sati, Pučkm otvoreno učilište, Ulica grada Vukovara 68). Riječ je o kongresu Europske mreže kulturnih centara (ENCC), a kojemu je Zagreb domaćin.

PULA - Konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen program ovogodišnjeg, 18. sajma "Sa(n)jam knjige u Istri", koji će se održati od 30. studenog do 9. prosinca (12 sati, prostorije Udruge Sa(n)jam knjige u Istri, Zagrebačka 14). Program pod nazivom Mediteran – Bijelo i Crno more, predstavit će direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, o organizacijskom dijelu i popratnim programima Sajma izvijestit će glavna organizatorica Slavica Ćurković, o prodajnom dijelu Sajma govorit će voditeljica Olivera Toić, dok će dizajner i scenograf Mauro Ferlin predstaviti novo vizualno rješenje i sajamske produkcije ovogodišnjeg Sajma knjige u Istri, Festivala knjiga i autora.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Jasna Nahtigal Lazarić

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙