FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Bundeku sadnjom trešanja obilježeno hrvatsko-japansko prijateljstvo

Autor: dber
ZAGREB, 14. studenog 2012. (Hina) - Sadnjom japanskih trešanja na Bundeku, japanski veleposlanik Masaru Tsuji i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić označili su danas početak obilježavanja 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana.

Službena proslava održat će se na proljeće iduće godine kada trešnje budu u punom cvatu.

Gradonačelnik Bandić izrazio je zadovoljstvo što se na Bundeku, najljepšem zagrebačkom parku, sade japanske trešanje i izrazio nadu da će to biti početak šireg projekta japanskog vrta kod jezera.

"Drago mi je da će 20 japanskih trešanja krasiti naš park ususret proslavi 20. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana", kazao je i dodao da će japanske trešnje biti trajan svjedok prijateljstva dvaju naroda.

Japanski veleposlanik Masaru Tsuji je istaknuo snažnu simboliku koju trešnje i njihov cvat imaju u japanskom društvu i još jednom istaknuo prijateljske odnose između dvaju naroda.

"Japan i Hrvatska povezani su iskrenim prijateljstvom između dva naroda što je dokazano u mnogim prilikama", kazao je veleposlanik Tsuji.

U sadnji trašanja pomogao je i predsjednik Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Ivan Slade i direktor tvrtke Japan Tobacco International u Hrvatskoj Siniša Trbojević. Oni su izrazili nadu da će mali japanski park na Bundeku biti novo mjesto okupljanja Zagrepčana i obećali su da će svake godine zasaditi po jednu novu trešnju.

Direktor "Zrinjevca" Igor Toljan objasnio je da su japanske trešnje ukrasne i ne daju ploda, ali zato u proljeće obilno cvjetaju roza cvjetovima. U Zagrebu, dodao je, već ima nekoliko japanskih trešanja i dobro podnose kontintentalnu klimu.

(Hina) xbdj yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙