FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordno ulaganje kineskog proizvođača LED žarulja u Tajvanu

Autor: mkuz
TAIPEI, 13. studenog 2012. (Hina/AFP) - Vodeći kineski proizvođač štedljivih žarulja planira uložiti 2,35 milijarde tajvanskih dolara (81 milijun američkih dolara) u tajvansku konkurensku tvrtku, što bi bilo najveće kinesko ulaganje u tu zemlju, objavila je kompanija u utorak.

Formosa Epitaxy, dobavljač LED čipova za žarulje, u priopćenju je izvijestio da će podružnici kineskog Sanan Ooptoelectrnicsa prodati do 120 milijuna novih dionica po cijeni od 19,6 tajvanskih dolara za dionicu.

Sanan Optoelectronics, proizvođač LED žarulja i opreme za solarnu energiju, postat će time najveći dioničar tajvanske tvrtke s 19,9-postotnim vlasništvom nakon što ugovor bude finaliziran.

Dvije tvrtke trebale bi u utorak potpisati sporazum o predbilježbi na dionice koji će stupiti na snagu nakon što ga odobre dioničari, priopćila je Formosa Epitaxy.

Sporazum još moraju odobriti regulatori a mogao bi biti najveće pojedinačno kinesko ulaganje u Tajvan otkada je ta zemlja 2009. ublažila propise o stranim ulaganjima, navela je nadležna tajvanska komisija.

U razdoblju od sredine 2009. do kraja rujna 2012. godine Tajvan je ukupno odobrio 303 ulaganja kineskih tvrtki u ukupnom iznosu od 315 milijuna američkih dolara, pokazuju podaci Komisije.

Veze s Kinom znatno su se popravile nakon što je 2008. predsjedničku dužnost u Tajvanu preuzeo Pekingu naklonjeni Ma Ying-jeou, što je dovelo do potpisivanja 18 ugovora u cilju jačanja izvoza i ulaganja.

Službeno Peking još uvijek smatra Tajvan dijelom svog teritorija i čeka ujedinjenje, uključujući po potrebi i silu.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙