FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Prirodne katastrofe i odgovor na njih"

Autor: mbuj
ZAGREB, 12. studenog 2012. (Hina) - Izložba fotografija iz Hrvatskog državnog arhiva pod nazivom "Prirodne katastrofe i odgovor na njih" otvorena je večeras u galeriji CroArtPhoto Cluba u Gajevoj ulici u Zagrebu, u organizaciji zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Posjetitelji izložbe koja će ostati otvorena do 22. studenoga, mogu vidjeti fotografije velike poplave u Zagrebu 1964. godine te razornih potresa u Skoplju (Makedonija) 1963. godine i u Banja Luci (BiH) 1969. godine.

Otvarajući izložbu pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić istaknuo je među ostalim važnost nasipa na rijeci Savi u obrani Zagreba od poplave te dodao kako je bilo nekoliko pokušaja da se nasipi uklone.

Kalinić je rekao da se izložba održava u sklopu konferencije "Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće" koja je danas, u organizaciji Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba okupila oko 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz Hrvatske i Slovenije.

"Ove fotografije pokazuju strahote, stradanja i tragedije koje iza sebe ostavljaju poplave i potresi, iz svake možemo iščtitati neku priču, ponekad tragičnu, a nekad i tragikomičnu", istaknula je voditeljica galerije CroArtPhoto Cluba Nikica Badrov. Primjerice, navela je, kad niže rangirani službenik nosi na leđima iz zgrade gospodina sa šeširom ili kad se ispod nekog poplavljenog podvožnjaka mimoilaze Mercedes i dva motociklista.

Istaknula je kako je vidljiva i organizacija života nakon katastrofa kroz fotografije koje prikazuju šatorska naselja, školu i dućan na otvorenom, obnovu te dostavu humanitarne pomoći.

Rekla je da su izložbu planirali mjesecima a na kraju je ispalo da je otvaraju u najaktualnije vrijeme poplava u Europi te dok sjeverozapadna Hrvatska strepi od vodenog vala iz Slovenije i Austrije.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙