FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 12. studenoga

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. studenoga 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak, 12. studenoga:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko bit će gost Hrvatskog radija u emisiji "S Markova trga" (15,30 sati).

ZAGREB - Okrugli stol pod nazivom "Što lokalnoj zajednici donose novi zakoni?" ususret izmjenama Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, u Hrvatskom saboru organiziraju Ministarstvo uprave i GONG (od 10 do 13 sati, Hrvatski sabor, dvorana "Ivana Mažuranića", Trg sv. Marka 6). Ministar uprave Arsen Bauk predstaviti će ključne izmjene zakona, a dekan Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek iznijet će komentare GONG-a na predložene izmjene Zakona o lokalnim izborima i Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. U raspravi će sudjelovati predstavnici Hrvatskog sabora, jedinica lokalne i područne samouprave i organizacija civilnog društva te stručnjaci s područja izbornog zakonodavstva.

ZAPREŠIĆ - Zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik otvorit će Konferenciju o alkoholu i godišnji sastanak službi za mentalno zdravlje, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti, koja se održava u dvorcu Lužnica u naselju Šibice kod Zaprešića (13 sati). Na Konferenciji će biti predstavljen Europski akcijski plan o alkoholu 2012.-2020. i radna verzija Hrvatskog akcijskog plana o alkoholu 2012.-2020.

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol, sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda trebalo bi odlučiti o novim dokaznim prijedlozima obrane. Među ostalim, obrana traži saslušanje Marike Tomljanović Kiprijanovski, koja navodno tvrdi da je njen bivši nevjenčani suprug Drago Vidaković lažno teretio Sanadera na sudu (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

SPLIT - Suđenje osmorici koje optužnica tereti da su zlouporabom položaja i ovlasti i pranjem novca u aferi "Brodosplit" oštetili tu tvrku za 4,7 milijuna dolara počinje na Županijskom sudu u Splitu (9 sati). Po optužnici za zlouporabu položaja prvooptuženik je Drago Maček, koji je u inkriminirano vrijeme, 2005. i 2006. godine, zastupao njemački Wessels, naručitelja četiriju tankera, drugooptuženi je tadašnji direktor Brodosplita Goran Vukasović, a trećeoptuženik komercijalist brodogradilišta Ante Luetić. Vukasović i Luetić su, po optužnici, zloporabili položaj i ovlasti, a Maček ih poticao na kazneno djelo. Za kazneno djelo pranja novca osim njih trojice, optuženi su i Mateo Tramontana, Ivica Donkov, Ivan Cesarac, Danijel Nikolić i Hrvoje Matovinović.

VUKOVAR - Britanski veleposlanik David Slinn dolazi u nastupni posjet Vukovaru te će se tom prigodom susresti s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom i županom Vukovarsko – srijemske županije Božom Galićem. Slinn će s predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratkom Kovačićem položiti vijence i odati počast poginulima u obrani Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i na Ovčari (11,30 sati).

U Gradskom muzeju Vukovar (13,30 sati, Galerija Oranžerija, Dvorac Eltz, Županijska 2) bit će otvorena izložba fotografija fotoreportera Hine, Damira Senčara, "Snaga paraolimpizma" koja se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. Izložbom se želi dodatno senzibilizirati javnost za sport osoba s invaliditetom te promovirati vrijednosti paraolimpizma, otvorit će ju vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, a prigodnim riječima obratit će se župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, predstavnik Hine, britanski veleposlanik u RH David Slinn, te u ime hrvatskih paraolimpijaca Darko Kralj, jedan od najuspješnijih hrvatskih paraolimpijaca i osvajač prvog paraolimpijskog zlata za Hrvatsku.

ZAGREB - Početak dvodnevnog međunarodnog simpozija "Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse" koji će okupiti stručnjake iz hrvatskih i europskih muzeja, sveučilišta i drugih institucija koji se bave temom Bauhausa i surađuju na pripremi izložbe koja će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) 2015. godine. Na simpoziju će se prezentirati i raspraviti teme o međunarodnoj školi i pokretu Bauhaus, rasvijetliti opusi i djelovanje studenata i profesora te škole iz Hrvatske i regije. Nadalje, objasnit će se načela i metode rada škole, te će se govoriti o utjecaju Bauhausa na suvremenu umjetnost, dizajn i arhitekturu (10 sati, Muzej suvremene umjetnosti, dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17).

ZAGREB - Otvorenje izložbe finalista međunarodne nagrade za najbolje grafički oblikovanu knjigu i najbolje ilustriranu knjigu "Lice knjige" te proglašenje pobjednika u četiri kategorije: najbolje grafički oblikovana knjiga, najbolje grafički oblikovan ovitak, najbolja ilustracija naslovnice i najbolje ilustracije knjige u cjelini. Pod stručnim pokroviteljstvom ULUPUH-a, nagradu "Lice knjige" dodjeljuje umjetnička organizacija Knjiga u centru (19 sati, Knjižnica i čitaonica Vladimir Nazor, Ilica 163 a).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙