FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 9. studenog

Autor: mbuj
ZAGREB, 8. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za petak, 9. studenog:

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će na konferenciji "Civilne žrtve rata u Hrvatskoj" u organizaciji Centra za suočavanje s prošlošću "Documenta" (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2).

SLAVONSKI BROD - Hrvatske vode će u Slavonskom Brodu svečano obilježiti početak radova na projektu "Sustav vodoopskrbe i odvodnje s uređajem za pročišćavanje otpadnih voda Slavonskog Broda". Projekt vrijedan gotovo 30 milijuna eura sufinancira Europska komisija u sklopu IPA programa za regionalni razvoj. Na svečanosti će nazočiti generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ostali visoki dužnosnici (12 sati, lokacija Vijuš, Stanka Vraza bb).

ŽUPANJA - Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj će biti dodjeljene županijske nagrade i priznanja, u Županji će se obilježiti Dan Vukovarsko-srijemske županije koji ta županija inače obilježava 11. studenoga na blagdan zaštitnika, sv. Martina. Prije svečane sjednice skupštine koja će se održati u kinu "Mladost" (11 sati), kod Spomen obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće (9,30 sati) dok će u Župnoj crkvi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja biti služena sveta misa (10 sati).

ZAGREB - Protiv odgode primjene odredbe o otpremninama temeljem Zakona o policiji prosvjedovat će policijski službenici u službenim odorama na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića (10 sati, a okupljanje je u 9,30 sati ispred katedrale). Prosvjed organizira Koordinacija sindikata koji djeluju unutar MUP-a, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (10 sati). Nakon prosvjeda na Trgu bana Josipa Jelačića, najavljeno je da će 1.500 prosvjednika otići na Trg sv. Marka, pred Vladu i Sabor.

ZAGREB - U nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol na zagrebačkom Županijskom sudu trebao bi svjedočiti posljednji svjedok mađarski član Uprave Ine Pal Zoltan Kara. Idućeg tjedna očekuje se iznošenje Sanaderove obrane i završni govori stranaka, a ubrzo nakon toga i objava prvostupanjske odluke. Sanader je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske banke sredinom 90-ih za kredit koji je dobila Hrvatska, a u slučaju Ina-Mol tereti ga se za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije Mol u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini (9,30 sati, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Okrugli stol "HVO dio hrvatske obrane ili ne?" organizira nakon javne potpore svojim suborcima u HVO-u Udruga Specijalne policije Republike Hrvatske, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Zajednica udruga HVIDR-a Grada Zagreba (10,30 sati, dvorana Doma invalida Domovinskog rata, Slovenska 21).

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) organizira konferenciju za novinare na temu: "Što se krije iza otkaza u Business.hr-u i Aktualu?". Na konferenciji će uvodno govoriti novinar Business.hr-a Branimir Zekić, bivši glavni urednik Business.hr-a Josip Jagić, predsjednik HND-a Zdenko Duka i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić (12 sati, Klub novinara u Novinarskom domu, Perkovčeva 2).

ZAGREB - U povodu Europske noći kazališta, 17. studenoga, u Ministarstvu kulture održat će se konferencija za novinare. Manifestaciju će predstaviti pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava/Dječjeg kazališta Dubrava Ivica Rubić, voditelj Dječjeg kazališta Dubrava i pokretač manifestacije Leo Vukelić, koodrinator programa Vlatko Panić i voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac. Noć kazališta odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba, a glavni koordinator je Narodno sveučilište Dubrava/Dječje kazalište Dubrava iz Zagreba. U ovogodišnju manifestaciju uključena su 83 kazališta, odnosno institucije iz 31 hrvatska grada, a programom je predviđeno 120 kazališnih predstava i 60-tak popratnih programa (11 sati, Velika dvorana Ministarstva kulture, Runjaninova 2).

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) na konferenciji za novinare predstavit će program manifestacije "Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti" koji će se održati 13. i 14. studenoga od 10 do 19 sati. Na konferenciji će predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić predstaviti bogat i raznovrstan program događanja koji je Akademija pripremila za javnost - raznovrsne prezentacije, izložbe, promocije, predavanja, radionice i koncerte. Dani otvorenih vrata počet će pozdravnim govorom akademika Kusića uz glazbeni program na Guarnerijevoj violini King. Akademici i znanstvenici približit će posjetiteljima bogatu znanstvenu, kulturnu i umjetničku djelatnost Akademije. Za javnost će biti otvorena palača Akademije kao i tridesetak znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica u Zagrebu, Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru (10,30 sati, mala dvorana palače Akademije, Zrinski trg 11).

VINKOVCI - Predstavljanje stripa Alberta Kinerta "Čuvaj se senjske ruke" iz 1944., sada objavljenoga u knjizi koja, uz ostalo, sadrži i studije Veljka Krulčića i Tomislava Čegira o Kinertovim stripovima. Knjigu kojom se taj slikar, kipar i ilustrator prvi put prikazuje i kao strip-crtač predstavit će književnica Dora Kinert Bučan, umjetnički direktor Umjetničke organizacije Anima Krešimir Zimonić, priređivač i urednik knjige Veljko Krulčić te predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima Dražen Švagelj (17 sati, J. Dalmatinca 22).

VINKOVCI - U Vinkovcima započinje 10. znanstveni skup "Šokačka rič" kojemu je tema posebnost slavonskoga govora u korpusu hrvatskoga jezika. Organizator tog dvodnevnog znanstvenog skupa, koji će okupiti brojne hrvatske jezikoslovce, je Zajednica kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije (15 sati, Kongresna dvorana hotela "Slavonija", Trg dr. Franje Tuđmana).

ZAGREB - Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu održat će konferenciju za novinare uoči održavanja simpozija povodom 50. obljetnice svečanog otvaranja i početka Drugoga vatikanskog koncila (1962. – 2012.). (12 sati, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Vlaška 38). Teološki simpozij će se održati od 15. do 17. studenoga pod pokroviteljstvom kardinala Josipa Bozanića.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Milka Ćurković

popodne - Neven Leskovar

navečer - Srebrenka Parlov

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙