FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 7. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

TAŠKENT

Zaboravljena Picassova keramika slučajno je ponovno otkrivena u spremištu muzeja umjetnosti u Taškentu u Uzbekistanu, približno 40 godina nakon što ju je toj bivšoj sovjetskoj republici srednje Azije darovala francuska Komunistička partija. "Tražili smo ruski porculan u spremištu kako bismo ga postavili u dvoranu posvećenu ruskoj avangardi. Odjednom smo uočili Picassovu keramiku", ispričala je jedna od organizatorica izložbe Gulšehra Akhunova. Muzejski dokumenti navode da se radi o "donaciji Nadie Leger u ime Instituta Maurice Thorez, iz francuske Komunističke partije". Nadia Leger, rođena u Bjelorusiji, bila je supruga slavnog francuskog slikara Fernanda Legera, Picassova prijatelja. Njih su dvojica bili prijatelji s čelnikom francuske KP Mauriceom Thorezom. Zbirka Picassove keramike obuhvaća tanjure za desert, dekorativne pladnjeve te posude s omiljenim motivima slavnog slikara - golubicom, ženskim licem i glavom bika.

CHICAGO

Prva američka dama Michelle Obama, čiji se modni izričaji prate s velikom pažnjom u američkim medijima, za izbornu noć nije odabrala novu kreaciju već je bila u haljini boje crvenog vina američkog kreatora Michaela Korsa te u crnom blejzeru što je već nosila u više prilika, pišu američki mediji. Michelle Obama posljednji je puta nosila ovu kreaciju u studenome 2011. a za izbornu noć, uz ovu je haljinu nosila i crne cipele s visokom petom. Američka prva dama izgledala je, prema mišljenju modnih kritičara, elegantno, pristupačno i sofisticirano, a s tim se mišljenjem očito složio i njezin suprug, koji je u svom pobjedničkom govoru rekao: "Nikada te nisam više volio i nikada nisam bio ponosniji gledajući kako se i Amerika zaljubljuje u tebe, kao prvu damu", što su okupljeni tri puta prekidali pljeskom i skandiranjem.

MILWAUKEE

Predstavnica demokrata u Wisconsinu Tammy Baldwin ući će u povijest u utorak budući da je postala prva američka senatorica koja je otvoreno priznala da je lezbijka, a na izborima je pobijedila dosadašnjeg guvernera republikanca Tommyja Thompsona u najskupljoj utrci za Senat u povijesti ove američke savezne države. Dva kandidata su za izbore sakupila najmanje 65 milijuna dolara, a Thompson je oko ponoći po lokalnom vremenu priznao poraz. Pobjeda Tammy Baldwin još je jedan udarac za republikance, a demokrati su preuzeli i republikanska zastupnička mjesta u Massachusettsu i Indiani. Iako povijesno važna, njezina seksualna orijentacija začudo nije postala velika tema tijekom predizborne kampanje.

NEW YORK

Svjetska prodaja informatičkih tableta i multimedijalnih telefona trebala bi preći granicu od milijardu komada sljedeće godine, prema studiji instituta za informatička istraživanja Gartner. Ukupno bi se ove godine trebao prodati 821 milijun pametnih mobilnih uređaja, a sljedeće godine prodaja bi trebala premašiti 1,2 milijarde uređaja, tvrdi Gartner. "Za većinu tvrtki, pametni telefoni i tableti neće u potpunosti zamijeniti računala, ali sveprisutnost i rastuća popularnost tableta mijenja način na koji tvrtke predviđaju svoju strategiju te način na koji potrošači usvajaju aparate", ističe Carolina Milanesi, zadužena za istraživanje kod Gartnera.

PERTH

Anglikanski svećenik, 85-godišnji Tim Harrison, spustio se užetom niz 40-metarski crkveni toranj katedrale u Perthu u Australiji, objavili su u utorak australski mediji. Prema pisanju medija, Harrison je svojim podvigom u povodu "Tjedna starijih osoba" htio pokazati da i stariji ljudi mogu izvesti velike tjelesne pothvate. Harrison služi u katedrali, a osim toga obavlja i dužnost dušobrižnika u jednoj udruzi ratnih veterana. Vlada Zapadne Australije organiziranjem "Tjedna starijih osoba" želi se suprotstaviti predrasudama o osobama starije životne dobi.

SALZBURG

Austrijanac Felix Baumgartner, koji se nedavno proslavio skokom s ruba svemira i probijanjem zvučnog zida pri slobodnome padu, u Salzburgu je osuđen zbog tučnjave i nanošenja tjelesnih ozljeda u rujnu 2010. Baumgartner (43), koji se nije pojavio na izricanju presude, osuđen je na novčanu kaznu zato što je 2010. udarcem šakom u lice ozlijedio jednog grčkog vozača. Sud je utvrdio da Baumgartner nije djelovao u samoobrani, odnosno da je Grka udario šakom prije nego je od njega dobio udarac nogom.

CLEVELAND

Sud u Clevelandu u američkoj državi Ohio osudio je nestrpljivu vozačicu na nošenje transparenta na kojem piše da je idiot, zbog toga što je po pločniku zaobišla školski autobus koji je stajao na stanici, javljaju američki mediji. Shena Hardin (32) snimljena je kako vozi po pločniku oko školskog autobusa. Ona je na sudu izjavila da je kriva. Sud je odredio da Shena Hardin mora dva dana za redom po jedan sat stajati na raskršću noseći transparent na kojem piše: "Samo idiot vozi po pločniku da bi zaobišao školski autobus". Sheni Hardin je na 30 dana oduzeta vozačka dozvola a morat će platiti i sudske troškove u visini od 250 dolara. Očevici su kazali da je Shena Hardin redovito na taj način zaobilazila školski autobus. Strahujući od moguće opasnosti za djecu, vozač autobusa snimio ju je svojim mobilnim telefonom te zatim snimku dostavio policiji.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙