FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prestale oborine u zapadnom slivu Save

Autor: mkov
ZAGREB, 7. studenog 2012. (Hina) - Oborine u zapadnom slivu rijeke Save prestale su ili su prisutne manjim intenzitetom, a tijekom protekle noći vodostaji Save u Sloveniji kao i na dionici Save u Hrvatskoj uzvodno od Zagreba i na području grada Zagreba nastavili su s opadanjem, dok su vodostaji Save nizvodno od Zagreba bili u porastu, priopćeno je iz Hrvatskih voda.

Obzirom da je noćas prestalo djelovanje preljeva Jankomir, odnosno rasterećivanje Save u kanal Odra, Hrvatske vode ističu kako je potrebno pristupiti postupnom otvaranju prometa preko prometnica, koje prolaze kroz kanal Odra pa je potrebno ukloniti fizičke zapreke na mjestima prolaza prometnica kroz nasip kanala Odra.

U skladu s time, ističu Hrvatske vode, MUP treba izvršiti pregled stanja prometnica i ukoliko se procijeni da je sigurnost prometa osigurana, otvoriti prometnice koje prolaze preko kanala Odra.

Svi centri obrane od poplava sektora na kojima se provode mjere obrane od poplava u svezi dolaska najavljenoga vodnog vala nastavljaju radom, te prema Državnom planu obrane od poplava provode propisane mjere.

Ustava Prevlaka otvorena je od 5. studenog radi rasterećenje savskih voda uzvodno od Siska kanalom Lonja – Strug u Lonjsko polje otvaranjem svih pet polja u punoj visini. Trenutna protoka je oko 250 prostornih metara u sekundi.

Na poplavnom područje općina Brdovec i grada Zaprešić voda se postupno povlači.

Na branjenom području „Banovina“ Sisak izdan je nalog za obustavom svih radova na održavanju županijske ceste Sisak – Martinska Ves kod zida, kao i na obrambenom nasipu, do daljnjega, a zbog očekivanja dolaska vodnog vala, a izdan je nalog i za zatvaranje ceste Sisak – Paljenjek zbog aktiviranja preljeva.

Također je izdano upozorenje za zatvaranje prometa za velika vozila jučer od 9 sati do daljnjega na dionici ŽC Žirčica – Martinska Ves, zbog postavljanja vreća na nasipu – cesti na ulazu u Martinsku Ves Desnu.

Na dravskom području HE Formin prestala je s proizvodnjom struje – zaustavljena su oba agregata i ukupna količina vode (2643 m3/s) je usmjerena u staro korito. To je, kako se navodi, rezultiralo naglim porastom vodostaja kod nasipa Virje Otok – Brezje pa je došlo do prelijevanje nasipa. Nasip je probijen u dužini 30 m, a odneseno je nasipa visine 2 m. Pokušaji zatvaranja proboja nasipa nisu uspjeli, a oštećenje nasipa se povećava u dubinu.

Na rijeci Muri vodostaj je na hidrološkoj stanici Mursko Središće dosegao +399 cm u 18,00 sati i na snazi su mjere redovne obrane od poplava.

Za potrebe zaštite poslano je na ugroženo područje 500 m boks barijera iz Osijeka

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙