FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Amerikanci biraju i Zastupnički dom i trećinu Senata

Autor: spuc
ZAGREB/WASHINGTON, 6. studenog 2012. (Hina) - Amerikanci u utorak, osim novog predsjednika države, biraju i novi Zastupnički dom Kongresa kao i trećinu Senata, a 11 saveznih država održava izbore za nove guvernere.

Nakon više od dvije milijarde potrošenih dolara na predizbornu parlamentarnu kampanju istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će Amerikanci najvjerojatnije izabrati Zastupnički dom Kongresa kakav su i imali - s republikanskom većinom dok bi Demokratska stranka mogla zadržati tanku većinu u Senatu.

Mandat 435 zastupnika u Zastupničkom domu Kongresa traje dvije godine a mandat sto članova Senata, po dva iz svake savezne države, šest godina pa se svake druge godine bira čitav Zastupnički dom i trećina Senata.

Procjenjuje se da je oko 60 od 435 utrka za Zastupnički dom neizvjesno, no analitičari procjenjuju da demokrati ipak ne mogu osvojiti 25 mandata koliko im je potrebno da sruše republikansku većinu.

U Senatu se očekuje da će demokrati zadržati tijesnu većinu naročito nakon što su republikanski kandidati u Indiani i Missouriju neprimjernim izjavama poput one da je trudnoća koja je plod silovanja nešto što je Bog želio da se dogodi, uništili izglede za osvajanje tih mjesta u Senatu. U Senatu je ukupno upražnjeno 23 mandata koji su bili u rukama demokrata i deset koje su držali republikanci i ne očekuje se da će se odnos promijeniti.

Od 11 saveznih država u kojima se održavaju izbori za guvernere, ta je funkcija u osam bila u rukama demokrata a tri su bila republikanska guvernera.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙