FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Plišić: nasipi nisu mogli izdržati

Autor: tjak
OTOK VIRJE, 6. studenog 2012. (Hina) - Direktor Hrvatskih voda Ivan Plišić koji je sa varaždinskim županom Predragom Štromarom posjetio poplavama pogođena područja Varaždinske županije kazao je kako nasipi jednostavno nisu mogli izdržati ovako visok i jak vodeni val.

Najveći do sada zabilježeni protok vode na tom području bio je 2800 prostornih metara u sekundi, a noćas je on dosegnuo rekordnu jačinu od 3300 prostornih metara u sekundi, te su stoga nasipi jednostavno morali popustiti.

Plišić je obećao da će se krenuti u izgradnju novog nasipa već na proljeće.

Trenutačno je vodostaj rijeke Drave u opadanju, a u prijepodnevnim satima evakuirano je još nekoliko osoba te je zbog poplava u zapadnom dijelu Varaždinske županije do sada domove napustilo 78 osoba u općini Cestica.

Vodeni val koji je jutros oko četiri sata stigao iz Slovenije u Hrvatsku prouzročio je probleme u naselju Virje Otok u općini Cestici u varaždinskoj županiji. Voda se na više mjesta prelila preko nasipa te ušla u naselje Virje Otok. Zbog povećanog vodostaja rijeka za sav je promet zatvorena županijska cesta Otok Virje-Brezje.

Proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave na području uzvodno od Varaždina, do kojeg bi vodeni val trebao stići oko podneva.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća zabilježena je velika poplava na varaždinskom području, koju je tada uzrokovao protok vode od 2800 prostornih metara u sekundi.

(Hina) xtjak/xvvar

An unhandled error has occurred. Reload 🗙