FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 5. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, Krunoslav Antoliš, priopćio je danas kako se to Vijeće ograđuje od medijskih istupa pojedinih članova Vijeća, u kojima su osobno mišljenje o tzv. aferi "Hrvatski Watergate" iznijeli kao stav Vijeća, te je naglasio kako Vijeće nema zakonsku ovlast procjenjivati ni ocjenjivati zakonitost postupanja policije, DORH-a, Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija te prozivati za političku odgovornost ministra u Vladi. "Budući da su neki mediji prenijeli osobna mišljenja članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija u tzv. aferi 'Hrvatski Watergate' kao stav Vijeća, uz suglasnost Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost izvješćujem kako Vijeće do svoje sjednice 30. listopada 2012. nije ni raspravljalo niti donosilo zaključke o spomenutoj tematici", stoji u priopćenju Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Hrvatskog sabora, poslanom Hini "u povodu višestrukih objava u različitim hrvatskim medijima". "Na spomenutoj sjednici Vijeće je zaključilo kako, sukladno postojećim zakonskim okvirima, nema zakonsku ovlast procjenjivati, a kamoli ocjenjivati zakonitost postupanja policije, državnog odvjetništva, Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija te prozivati za političku odgovornost ministra u Vladi Republike Hrvatske", dodaje se. "Poradi navedenog Vijeće se ograđuje od takvih medijskih istupa pojedinih članova Vijeća tijekom proteklog razdoblja", zaključuje predsjednik Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, prof. dr. Krunoslav Antoliš.

ZAGREB - Međunarodnim znanstvenim skupom “Republikanizam i liberalizam - freres ennemis modernoga političkog mišljenja”, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu danas je počeo petodnevni program obilježavanja 50. obljetnice osnutka toga fakulteta. Skup je otvorio dekan zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Nenad Zakošek, ističući kako se Fakultet danas prisjeća polustoljetne tradicije koju utjelovljuje, a koju će nastaviti reflektirati na različite načine. “Ovo je prilika i da se kontekstualno odredimo prema problemima koji stoje pred politologijom, političkom teorijom, ali i nama kao građanima Hrvatske i uskoro EU”, rekao je Zakošek. Najavio je da će se 50. obljetnica osnutka Fakulteta obilježiti kroz tri tematske međunarodne konferencije - “Republikanizam i liberalizam – freres ennemies modernoga političkog mišljenja”, “Europeizacija i suvremene demokracije” te “Suvremeni trendovi u novinarstvu: između mikro-specifičnosti i makro-izazova”. Otvarajući današnji skup, Zakošek je naglasio kako je riječ o temi koja “ne može biti aktualnija, s obzirom na trenutak u kojem se nalazimo, a u kojem postavljamo pitanje što je današnja politička zajednica i što njezine institucije mogu učiniti s obzirom na aktualnu političku i ekonomsku situaciju”. Istaknuo je kako je skup dijelom inspiriran činjenicom da zagrebački Fakultet političkih znanosti 50. obljetnicu slavi u godini kada se obilježava 300. obljetnica rođenja Jeana – Jacquesa Rousseaua (1712. - 1778.), francuskog književnika i filozofa, teoretičara građanskog društva i države, te da će dijelom povijesnim temama nastojati ispitati Rousseauovu ulogu i utjecaj u formiranju temeljnih institucija moderne države. Voditelj skupa Dragutin Lalović podsjetio je kako je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i osnovan na veliku Rousseauovu obljetnicu – 200 godina od objavljivanja jednog od njegovih temeljnih teorijskih djela - “O društvenom ugovoru”. U sklopu proslave, sutra će započeti eksperimentalno emitiranje Televizije Student, a u srijedu će biti prikazan dokumentarni film o pola stoljeća Fakulteta političkih znanosti. U tjednu proslave predviđene su i promocije knjiga “Čari hrvatske politologije” Nevena Šantića , te “Proces stvaranja javnih politika autora” Michaela Hilla, uz prigodno predavanje autora.

ZAGREB - Vetarani "Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje", iz koje je nastala Prva gardijska brigada "Tigrovi", obilježili su 22. obljetnicu osnutka svoje postrojbe polaganjem vijenca kod spomen-ploče u vojarni "Vitez Damir Martić" te su odali počast svim poginulim pripadnicima "Tigrova" i Jedinice za posebne namjene MUP-a. Brigadir Zdravko Andabak, predsjednik Udruge "Tigar 90./91." Rakitje rekao je da je prošlo 22 godine od osnutka kada je, kako je rekao "odlučna hrvatska mladost iz svih krajeva Hravtske, BiH te dijaspore, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, stala na branik Domovine i uz velike žrtve ju obranila". Tih 90-ih imali smo san koji se ostvario, rekao je Andabak i dodao da se isto tako trebamo boriti za Domovinu, graditi ju i izgrađivati, što možemo samo ako smo zajedno i jedinstveni. Naglasio kako to dokazuje i njihov Spomen dom te dodao kako je prva bitka s birokracijom završena i da sad treba dovršiti i urediti naš dom. Poručio i da se ne smiju zaboraviti naši generali Ante Gotovina i Mladena Markač, dodavši kako se sa zebnjnom očekuje konačna presuda. Na svečanosti, vijenac u počast poginulim "Tigrovima", položilo je i izaslanstvo Grada Zagreba predvođeno gradonačlenikom Milanom Bandićem, kojem je uručena posebna zahvalnica za sve ono što je učinio za izgradnju spomen doma "Tigrova", koji se gradi u krugu vojarne "Vitez Damir Martić". Nakon svečanosti Zdravko Andabak novinarima je izjavio da je inicijativu za gradnju Spomen doma dala njegova udruga, a da je zemljište dobiveno od Ministarstva obrane. Do sada je potrošeno oko 3,5 do četiri milijuna kuna a dio novca dao je Grad Zagreb. Nedostaje nam oko pet milijuna kuna kako bismo uredili do kraja taj dom, rekao je dodavši da se nada kako će se iduća obljetnica slaviti u dovršenom Spomen domu "Tigrova". Gradonačelnik Bandić rekao je da će grad i dalje pomoći u gradnji Spomen doma te da je u biti dao premalo s obzirom na doprinos Tigrova. U proračunu za iduću godinu već je predviđen iznos za gradnju doma u visini od pola potrebnih sredstava, rekao je Bandić

ZAGREB - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je danas osobe koje su radile u inozemstvu, a u sljedećih pet godina ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja, da u područnim službama Zavoda, prema mjestu prebivališta, podnesu Zahtjev za utvrđivanje razdoblja osiguranja navršenih u inozemstvu, kako bi se omogućilo što brže ostvarivanje prava na hrvatsku mirovinu. "Staž potvrđen od strane inozemnog nositelja u državama s kojima je sklopljen ugovor o socijalnom osiguranju, Zavod pribraja stažu ostvarenom u Hrvatskoj kako bi se zadovoljio uvjet staža potreban za stjecanje prava na mirovinu iz hrvatskog osiguranja", navodi u priopćenju HZMO. Također poziva buduće umirovljenike da šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za mirovinu (koji se može podnijeti najranije dva mjeseca prije prestanka osiguranja) obavijeste HZMO o namjeri odlaska u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te pokretanjem postupka tzv. pretkompletiranja podataka brže ostvare svoje pravo kada podnesu zahtjev za mirovinu. Obavijest se dostavlja nadležnoj područnoj službi HZMO-a. Preko "korisničkih stranica" na internetskoj stranici HZMO-a www.mirovinsko.hr (nakon pribavljanja odgovarajućega korisničkog imena i lozinke) također se, uz uvid u osobne podatke, može poslati i zahtjev za informativni izračun mirovine, te popuniti i poslati Obavijest za pretkompletiranje podataka.

ZAGREB - U zagrebačkom naselju Vukomerec rano jutros u 3,45 sati pukla je glavna vodovodna cijev, radovi na popravku još traju, a bez opskrbe vodom su tvrtke Konzum i Jamnica, doznaje se danas u Vodoopskrbi i odvodnji - podružnici Zagrebačkog holdinga.

Očekuje se da bi glavna vodovodna cijev trebala biti popravljena tijekom ovog dana. Stanovništvo ima vodu, doznaje Hina u Vodoopskrbi i odvodnji. Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba zaprimio je u 3,45 sati od Centra 112 dojavu o puknuću glavne vodovodne cijevi na adresi Vukomerec bb. U tom uredu doznaje se kako je cijev pukla na zemljištu u vlasništvu Vodoopskrbe, unutar kruga ispostave Sašnjak. Sve nadležne ekipe su na terenu i rade na popravku.

VINKOVCI - Salon stripa i animacije, koji se u Vinkovcima održavao gotovo dva desetljeća sve do 1999. godine, ponovno se vraća u taj grad, te će se od 8. do 11. studenoga upriličiti brojne projekcije animiranih filmova, promocije stripova i knjiga, okrugli stol, radionica te drugi programi, izvijestili su organizatori salona. Manifestacija će započeti 8. studenoga izložbom stripova u vinkovačkoj Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač", koju je ovogodišnji izbornik salona, poznati hrvatski strip autor i jedan od osnivača i prvotnoga Salona stripa u Vinkovcima, Krešimir Zidanić podijelio u tri cjeline: Strip i animirani film, Ženski strip na Balkanu, te Strip na Internetu. Dodijelit će se i nagrade Salona stripa i animacije te će tako Grand Prix Salona 2012 dobiti nagrađivani zagrebački strip autor Darko Macan, a posebno priznanje Salona, nagradu najboljem mladom autoru dobit će Marko Dješka iz Osijeka. Dobitnik nagrade za životno djelo je također Osječanin, Borivoj Dovniković-Bordo, jedan od začetnika Zagrebačke škole crtanog filma i dobitnik brojnih domaćih i stranih nagrada za animirane autorske filmove. Od 9. do 11. rujna u Gradskom kazalištu "Joza Ivakić" prikazivat će se brojni, kako stari tako i novi crtani filmovi, a posjetitelji će imati prigodu pogledati i dugometražni igrani film „Lavanderman-istina ili mit? redatelja Zvonimira Rumboldta i scenariste Tonija Favera, snimljen po istoimenom strip-predlošku.

ZADAR/BIOGRAD - Zadarska policija je dovršila kriminalističku istragu nad dvojicom muškaraca s karlovačkog područja, osumnjičenih za preprodaju droge, te su, uz kaznenu prijavu, privedeni sucu istrage Županijskog suda u Zadru. Iz Policijske uprave zadarske jutros je priopćeno kako je 43-godišnjeg i 45-godišnjeg muškarca policija zatekla u petak na parkiralištu trgovačkog centra u Biogradu, a u njihovom automobilu karlovačkih registracija pronađeno je 52 grama heroina. Naknadnom pretragom kuće 45-godišnjaka u Sv. Filipu i Jakovu pronađeno je 175 tableta metadona i još 34 tablete drugih lijekova s popisa opojnih droga te digitalna vaga. Pronađena droga im je oduzeta, a dvojica osumničenika su, uz kaznenu prijavu, privedeni sucu istrage Županijskog suda u Zadru.

ZAGREB - Temperatura zraka viša od 20 stupnjeva Celzijevih nije nešto neubičajeno za mjesec studeni, pa je tako u Zagrebu maksimalna dnevna temperatura viša od 20 stupnjeva izmjerena šest puta u zadnjih deset godina, doznaje se danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ). DHMZ je u Zagrebu danas zabilježio i jedan maksimum. Naime, jutros u 7 sati na mjernoj postaji Maksimir izmjereno je 20 Celzijevih stupnjeva što je najviša temperatura zraka izmjerena na današnji dan, 5. studenoga, od 1961. godine. Prema dosadašnjim mjerenjima, na taj dan u 7 sati ujutro, maksimalna izmjerena temperatura zraka bila je 13,8 stupnjeva Celzijevih, izjavio je za Hinu dežurni prognostičar DHMZ-a Dragoslav Dragojlović. Inače, najviša dnevna temperatura zraka u mjesecu studenome, viša od 20 Celzijevih stupnjeva, izmjerena je na postaji Zagreb Maksimir i prošle godine, te 2010., 2008., 2006., 2003. i 2002. godine, a i 2000. je također izmjerena temperatura zraka u studenome bila viša od 20 stupnjeva Celzijevih, istaknuo je Dragojlović. U Zagrebu je danas u 10 sati, na mjernoj postaji Maksimir izmjereno 22,8 Celzijevih stupnjeva.

ZAGREB - Hrvatska pošta (HP) će 7. studenog pustiti u optjecaj novi prigodni poštanski blok koji se sastoji od dvije poštanske marke na temu Muzej krapinskih neandertalaca, a autor pogleda na spiralu vremena i hominide te diorame krapinske polušpilje kao motiva poštanskih maraka je Željko Kovačić, arhitekt iz Zagreba. Marke su nominalne vrijednosti 1,60 kuna i 3,10 kuna, tiskane su u nakladi od 300 tisuća primjeraka po motivu. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC), dok će žig prvog dana biti u uporabi 7. i 8. studenog u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13. Muzej krapinskih neandertalaca nalazi se na lokalitetu Hušnjakovo u Krapini, uz najpoznatije svjetsko nalazište neandertalskog čovjeka. Otkako je otvoren ne prestaje izazivati iznimnu pozornost i stručne i najšire javnosti, a u prvoj godini rada imao je više od stotinu tisuća posjetitelja. Tema Muzeja je evolucija prikazana globalnim kontekstualiziranjem jednog lokalnog nalaza. Muzej danas djeluje kao javni edukacijski medij.

DUBROVNIK - Djelatnici Policijske postaje Gruda dovršili su kriminalistička istraživanja nad 28-godišnjakom iz Podgore i 35-godišnjim državljaninom Srbije, osumnjičenim za kaznena djela protuzakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, priopćeno je danas iz Policijske uprave dubroačko-neretvanske. Naime, 28-godišnjak se sumnjiči da je za novčani iznos organizirao nezakonito prebacivanje preko državne granice četvoro državljana Kosova koji su u četvrtak, 29. listopada, zatečeni u autobusu na liniji Vitaljina-Dubrovnik. U drugom slučaju, policijski službenici su u u petak, 2. studenog, u brdu iznad Vitaljine, uočili državljanina Srbije i tri državljana Kosova koji su se potom ukrcali u vozilo, srbijanskih nacionalnih oznaka, koje je vozio 35-godišnji državljanin Srbije. Vozilo je zaustavljeno i kontrolirano, a oni su uhićeni i dovedeni u prostorije policije zbog sumnje u ilegalni prelazak državne granice. Utvrđeno je da je 35-godišnji državljanin Srbije sa zatečenim stranim državljanima za novčani iznos dogovorio nezakonit prelazak državne granice, a koje je nakon što je legalno prešao državnu granicu, prema dogovoru trebao svojim vozilom prevesti do Dubrovnika. Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja, 28-godišnjak i 35-godišnjak su uz kaznene prijave dovedeni pritvorskom nadzorniku PU dubrovačko-neretvanske, dok je osmorici državljana Srbije i Kosova određena zabrana ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj u trajanju od jedne godine te je pokrenut postupak readmisije u Republiku Crnu Goru.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙