FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 5. studenoga

Autor: dmak
ZAGREB, 4. studenog 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za ponedjeljak 5. studenoga:

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nazočit će svečanoj sjednici Senata zagrebačkog Sveučilišta u prigodi Dana Sveučilišta i tom se prigodom obratiti uzvanicima. U sklopu svečane sjednice predviđena je dodjela počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, dodjela Nagrade "Fran Bošnjaković" istaknutim stručnjacima za postignute znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, prijenos znanja te odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu. Također je predviđena dodjela Nagrade "Andrija Mohorovičić" za ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti. Bit će dodijeljene i nagrade za najbolji e-kolegij na Sveučilištu u Zagrebu u akademskoj godini 2011./2012., kao i posebna priznanja studentima i profesorima. Svečanoj sjednici nazočit će i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (11 sati, Aula Sveučilišta, Trg maršala Tita 14).

ZAGREB - U povodu 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) pozivaju na tribinu "Što mijenjati u medijskom zakonodavstvu da se spriječi daljnje urušavanje medija i novinarstva?" Uvodno će govoriti, predsjednik HND Zdenko Duka, predsjednik SNH Anton Filić, savjetnik u Ministarstvu kulture za medije Milan Živković, predsjednik Udruge novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (UNI-HUP) Boris Trupčević, (10 sati, Novinarski dom, Perkovčeva 2/I).

ZAGREB - Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman održat će tiskovnu konferenciju (11,30 sati, HRT, dvorana Programskog vijeća, objekt B 30/1).

ZAGREB - Svečanost uručenja stipendija humanitarne akcije "Korak u život" na kojoj će se potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić prigodno obratiti prisutnima. Humanitarna akcija "Korak u život" održava se posljednje četiri godine s ciljem osiguravanja stipendija mladim ljudima koji nakon stjecanja punoljetnosti napuštaju domove za nezbrinutu djecu, a žele nastaviti obrazovanje na fakultetu. U Hrvatskoj godišnje više od 200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji završava srednju školu, od kojih velik broj njih ima želju za studiranjem, ali ne i mogućnosti. Zbog toga je Rotary Club Zagreb Kaptol pokrenuo humanitarnu akciju „Korak u život“ kojom su do sada osigurane stipendije za 121 mladu osobu iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji. Prošle je godine dodijeljeno 28 stipendija, a ove će se dodijeliti 32 (11 sati, dvorana Ilirskog preporoda, Opatička ulica 18).

ZAGREB - Obilježavanje 50. obljetnica Fakulteta političkih znanosti zagrebačkog Sveučilišta. Najstariji fakultet političkih znanosti u ovom dijelu Europe sljedeći tjedan obilježava 50 godina djelovanja. Jednotjedno obilježavanje ove značajne obljetnice sadržava bogat i raznovrstan program, a počinje u ponedjeljak, 5. studenoga, velikom međunarodnom konferencijom ''Republikanizam i liberalizam - freres-ennemis modernoga političkog mišljenja'', koja će okupiti vodeće europske i hrvatske politologe. Time će Fakultet istodobno obilježiti i 300. obljetnicu rođenja Jeana-Jacquesa Rousseaua, modernoga francuskog klasika ženevskog podrijetla, u čiju čast će okupiti vrsne znalce tih dviju glavnih struja modernog političkog mišljenja. Uvodna riječ održat će dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek i voditelj znanstvenog skupa Dragutin Lalović. (10 sati, FPZ, Lepušićeva 6)

ZAGREB - Svečanosti obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika kojoj će nazočiti potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. Program obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika obuhvaća obraćanja dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa, predsjednika Savjeta za nacionalne manjine Aleksandra Tolnauera i ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića te predavanja o romskom jeziku, kulturi i književnosti prof. Ljatifa Demira i prof. Hedine Sijerčić. (13 sati, Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3).

SPLIT- Tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća posvećena Spaladium Areni na koju su pozvani svi predstavnici javnog i privatnog partnerstva kao i ostali sudionici tog Projekta. Javni partner su Grad Split i Vlada RH, a privatni konzorcij tvrtki Konstruktor, Dalekovod i IGH. Spaladium Arena je zatvorena krajem kolovoza jer je vodstvo tvrtke "Sportski grad", koju je za upravlje Arenom utemeljio konzorcij, izjavilo kako ne želi stvarati gubitke. Splitske gradske vlasti pak odbijaju izmirivati svoje financijske obveze prema Spaladium Areni jer do kraja 2011. u njezinom sklopu nije izgrađen poslovni centar kako je bilo predviđeno ugovorom, a iz kojeg bi Grad ubirući novac izmirivao svoje obveze prema Areni (9 sati, Gradska uprava, zgrada Banovine, Branimirova obala 17/II).

SPLIT - U vojarni "Sveti Nikola" u Splitu održati će se svečana primopredaja dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) između dosadašnjeg zapovjednika kontraadmirala Ante Urlića i novoimenovanog zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranja. Komodor Robert Hranj Odlukom predsjednika Republike i Vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ive Josipovića, a na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i uz suglasnost ministra obrane, razriješen je dužnosti zamjenika vojnog predstavnika za NATO pri Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji u sastavu Stalne misije RH pri NATO savezu u Bruxellesu i imenovan je zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice. Kontraadmiral Ante Urlić imenovan je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse. (13 sati, vojarna "Sveti Nikola").

ZAGREB - Dodjela prve Demetrove nagrade za životno djelo Branku Hećimoviću, a sastoji se od skulpture (rad Martina Babića), povelje i novčanog iznosa (10.000 kuna), (18 sati, HDDU, Amruševa 19/III). Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa (HDKKT) pokrenulo je Demetrovu nagradu za životno djelo u želji poticanja izvrsnosti u teatrološkom i kritičkom bavljenju kazalištem. Nazvana je prema autoru naše prve kazališne kritike. Dimitrija Demeter objavio je u Danici ilirskoj 13. lipnja 1840. kritiku o prvoj profesionalnoj predstavi na hrvatskom jeziku (I. Kukuljević Sakcinski: Juran i Sofija) što se smatra početkom profesionalne hrvatske kazališne kritike.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Srebrenka Parlov

popodne - Mate Kovačević

navečer - Milka Ćurković

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xdm xmkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙