FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Pregled vijest iz Hrvatske u 16 sati

Autor: spar
ZAGREB, 4. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 16 sati

ZAGREB - Iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH priopćili su u vezi s informacijom o izmjerenoj koncentraciji benzena jutros u Slavonskom Brodu, objavljenoj na internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda - kako se u javnosti plasiraju neispravno interpretirani podaci o izmjerama plinova u zraku te da se sukladno Zakonu o zaštiti zraka ocijenjivanje kvalitete zraka obavlja na temelju rezultata mjerenja onečišćujućih tvari tijekom najmanje jedne godine mjerenja. Iz Ministarstva ističu kako se u posljednja četiri mjeseca, u mandatu ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, poduzeti konkretni koraci za trajno rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu koje dolazi iz Rafinerije nafte Bosanski Brod u Republici Srpskoj (BiH). U priopćenju se ističe kako je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode RH dobilo uvjeravanje Uprave Rafinerije nafte Bosanski Brod da Rafinerija ide prije predviđenog roka u remont, te će od 10. studenoga do 31. prosinca 2012. biti zaustavljen svaki rad. Kako je zima kritično razdoblje u kojem je povećana mogućnost onečišćenja iz više izvora, uz nesumnjiv doprinos Rafinerije iz Bosanskog Broda, ovo gašenje trebalo bi stanovnicima Slavonskog Broda olakšati ovaj dio godine, navodi glasnogovornica Ministarstva Dijana Sušac. Na internetskim stranicama Grada Slavonskog Broda objavljeno je kako je jutros u 9 sati koncentracija kancerogenog benzena u zraku iznosila 16,4 mikrograma po prostornom metru, te da iako je u 10 sati mjerna postaja u Slavonskom Brodu zabilježila smanjenje koncentracije benzena na 6,4 mikrograma po prostornom metru, "satne vrijednosti i dalje prelaze dopuštenu godišnju koncentraciju od 5 mikrogram po prostornom metru".

DUBROVNIK - U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik završen je 19. seminar Kliničke prehrane koji se po treći put održao u Hrvatskoj. Riječ je o europskoj školi kliničke prehrane koji ima dugu tradiciju u zemljama istočne i središnje Europe, a sudionici dolaze iz hrvatskih i europskih bolnica, sveučilišta, instituta, tvrtki i industrije. Seminar je organiziralo Europsko društvo za kliničku prehranu u suradnji s hrvatskim Društvom za kliničku prehranu i Hrvatskim liječničkim zborom a okupilo je 60 sudionika iz 11 zemalja te 15 predavača. Kako je istakao predsjednik Hrvatskog društva za kliničku prehranu dr. Željko Krznarić, seminar je imao za cilj edukaciju liječnika i drugih stručnjaka s interesom za područje kliničke prehrane a osobito za kontinuirano praćenje novih saznanja i iskustava. Klinička prehrana obuhvaća sve oblike prehrane bolesnika a to su uobičajena prehrana na usta, prehrambene modifikacije i pripravke te enteralnu i parenteralnu prehranu. U sklopu ovogodišnjeg seminara polaznicima je omogućeno besplatno pohađanje dva LLL (Life Long Learning) tečaja s područja enteralne i parenteralne prehrane. Riječ je o certificiranim tečajevima koje podupire Europska unija.

DUBROVNIK - Za stipendiranje učenika i studenata kao i za jednokratne potpore za postdiplomske studije Dubrovačko-neretvanska županija izdvojih će 750 tisuća kuna, kojima će se stipendirati 74 učenika i studenata iz te županije. Kako je istaknula pročelnica Ureda za kulturu Marijeta Hladilo, od toga broja čak 43 učenika i studenta ove su godine zadovoljili sve visoke kriterije kako bi ostvarili pravo za nastavak primanja stipendija. Dubrovačko-neretvanska županija raspisala je i natječaj za još 31 učenika i studenta od čega 16 studentskih i šest učeničkih stipendija za nadarene, te šest studentskih za deficitarna zanimanja kao i tri učeničke stipendije za deficitarna zanimanja i to za zanimanje klesar, instelater grijanja i klimatizacije te kuhar i slastiča.

ZAGREB - Dvojica maskiranih pljačkaša rano jutros oko 4,20 sati u restoranu u Trnju, u Stupničkoj ulici, prijeteći oštrim predmetom počinila su razbojništvo nad 41-godišnjom zaposlenicom restorana S.K., otuđivši joj nekoliko tisuća kuna, izvijestila je danas Policijska uprava zagrebačka (PUZ). U Susedgradu u Peruanskoj ulici nepoznati je maskirani počinitelj u kiosku (Tobaco shop), prijeteći vatrenim oružjem sinoć oko 22 sata opljačkao zaposlenicu B.Š. (41) ukravši novac i cigarete. Materijalna šteta iznosi više od 2.000 kuna, navodi zagrebačka policija.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙