FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 4. studenog 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta do 15,30 sati.

BEOGRAD - Afera "prisluškivanje" nije ugrozila srbijansku vladu niti je dovela u pitanje njezinu političku stabilnost, ocijenio je srbijanski premijer Ivica Dačić u povodu afere u kojoj su predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić otkrili da im se prisluškuju i prate telefonski pozivi. "Afera ne može uzdrmati temelje vlade, nitko iz vlade nije uključen u to", prenose u nedjelju beogradski mediji izjavu Dačića Radio-televiziji Srbije (RTS) u povodu tvrdnji šefa države i prvog potpredsjednika u vladi kako je za prisluškivanje njihovih telefona "nalog izdao dio MUP-a Srbije”, odnosno Uprava kriminalističke policije. Dačić je ranije izjavio "Blicu" da će, ako budu utvrđene zlouporabe u policijskom radu i prekoračenja ovlasti, "cjelokupan vrh policije biti smijenjen, uhićen i procesuiran". "Tražio sam izvješće od Uprave policije, a u to je uključena i unutarnja kontrola i odvjetništvo", rekao je Dačić i istaknuo da se afere poput ove s prisluškivanjem i traženjem telefonskih izlista mogu spriječiti samo "jasnom zakonskom regulativom". "Politička stabilnost ne samo da nije dovedena u pitanje, nego nikada nije bila veća - trenutno vlada ima potporu 140 do 150 zastupnika u parlamentu", rekao je Dačić.

PEKING - Centralni komitet Kineske komunističke partije (PCC) okupljene na plenumu u Pekingu, isključio je iz svojih redova svrgnutog čelnika Bo Xilaija, nekoliko dana prije kongresa, izvijestila je u nedjelju agencija Xinhua. Centralni komitet je potvrdio odluku Politbiroa da isključi Bo Xilaia, navodi Xinhua a politički promatrači komentiraju da je to napravljeno kako bi se omogućilo pokretanje istrage protiv njega. Bo je u rujnu optužen za korupciju i nezakonito djelovanje kako bi prikrio ubojstvo koje je počinila njegova supruga. Protiv njega još nije službeno podignuta optužnica.

DAMASK - U terorističkom napadu blizu hotela Dama Rose u središtu Damaska u nedjelju je ranjeno sedam ljudi, izvijestili su sirijski mediji. Atentat je izveden iza hotela Dama Rose, u četvrti u kojoj se nalaze zgrade službi sigurnosti i sjedište glavnog stožera. U toj je četvrti već izveden atentat 26. rujna kada su dvojica bombaša samoubojica usmjerili autobombe na sjedište glavnog stožera.

RIM - Šef talijanske vlade Mario Monti stigao je u nedjelju u Afganistan u neplanirani posjet talijanskom kontingentu međunarodnih snaga (Isaf) u Heratu, javila je talijanska agencija Ansa. Monti je otputovao u Kabul na bilateralni susret s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem s kojim se bio sastao u Rimu 26. siječnja, na potpisivanju sporazuma o partnerstvu i suradnji dviju zemalja. Do posjeta je došlo prigodom proslave dana talijanskih oružanih snaga 4. prosinca. Italija predviđa smanjiti svoj kontingent u Afganistanu i zaključiti svoje borbene operacije u toj zemlje do kraja 2014. U sklopu Isaf-a Rim je rasporedio oko 4.000 vojnika. Po podacima agencije France presse, 52 talijanska vojnika su poginula u sklopu vojnih operacija od početka sukoba u Afganistanu.

RIM - Talijanska obalna straža u nedjelju je pronašla tijela sedam imigranata poginulih u brodolomu, na pola puta između libijskih obala i otoka Lampedusa, koji su se željeli dokopati talijanske obale, čime se ukupan broj poginulih u toj nesreći popeo na deset, priopćila je talijanska agencija Ansa. Obalna straža tijekom noći je pronašla tijela tri žene i spasila 62 muškarca i osam žena, među kojima je jedna bila u drugom stanju. Oni su prevezeni na talijanskom brodu na otok Lampedusa. Zasad nije poznato kojeg su državljanstva imigranti.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙