FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB, 4. studenoga 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

LONDON - Europska komisija odobrila je korištenje prve genske terapije u Europi, metode liječenja koja ispravlja pogreške u genetičkom kodu bolesnika, prenosi BBC. Europska komisija dala je marketinško odobrenje preparatu Glybera, što znači da će se on moći prodavati u svim državama članicama EU-a. Riječ je o genskoj terapiji za rijetku nasljednu bolest zbog koje oboljeli ne mogu pravilno probaviti masti.

Proizvođač, nizozemska tvrtka UniQure, objavila je da će preparat na tržištu biti dostupan iduće godine. Glybera se koristi za liječenje nedostatka lipoproteina lipaze. Jedna osoba na milijun ima oštećene kopije gena koji je ključan za razgradnju masti. Masti se zbog toga nakupljaju u krvi što uzrokuje bol u abdomenu i po život opasnu upalu gušterače. Kina je prva u svijetu službeno odobrila gensku terapiju za liječenje raka 2003.

WASHINGTON - Američka agencija za upravljanje krizama (FEMA) pokrenula je uslugu "provjere glasina" na svojoj internetskoj stranici kako bi razotkrila lažne informacije koje su se pojavile na društvenim mrežama nakon prolaska megaoluje Sandy Sjedinjenim Državama. Amerikanci su se masovno okrenuli Facebooku i Twitteru kako bi se informirali o posljedicama oluje i ispričali kako su je preživjeli. No oluja je potaknula i objavu mnogobrojnih netočnih informacija na internetu. "Fema.gov/sandy sada ima uslugu provjere glasina", objavila je agencija na Twitteru.

Agencija je već razotkrila dvije lažne informacije koje su se pojavile na Twitteru. Jedna se odnosi na bonove za hranu u vrijednosti 300 dolara za ljude koji su ostali bez struje, a u drugoj se tvrdilo da FEMA zapošljava ljude za čišćenje ulica New Yorka i New Jerseya. Na Twitteru je u manje od tjedan dana objavljeno gotovo 20 milijuna poruka povezanih s megaolujom. Neke su bile namjerno zavaravajuće. Jedan mjesni dužnosnik morao je podnijeti ostavku zbog objave pogrešnih informacija o šteti koju je uzrokovala Sandy.

HOUSTON - Na 12. godišnjicu kontinuiranog života i rada posada na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), američka svemirska agencija NASA ponudila je novu uslugu ljudima koji žele vidjeti orbitalni laboratorij kad im prolazi iznad glava, prenose američki mediji. NASA će u okviru programa "Spot the Station" poslati e-mail ili SMS poruku onima koji se prijave za uslugu, nekoliko sati prije nego što budu mogli vidjeti svemirsku postaju.

Kada je svemirska stanica vidljiva - obično u zoru i sumrak - to je najsvjetliji objekt na noćnom nebu, osim Mjeseca. U vedroj noći, stanica je vidljiva kao brzo pomična točka svjetlosti, slična po veličini i sjaju planetu Veneri. Za prijavu u program "Spot the Station" treba posjetiti internetsku stranicu http://spotthestation.nasa.gov

CARACAS - Od petka televizijski gledatelji u Venezueli mogu pratiti televizijsku seriju "Teresa na tri postaje", prvu venezuelansku socijalističku sapunicu napravljenu po ideji nedavno ponovno izabranog predsjednika Huga Chaveza. Seriju od 40 epizoda po 24 minute emitira javna televizija TVES a koštala je oko četiri milijuna dolara. TVES slučajno emitira na istoj frekvenciji na kojoj je emitirala televizija RCTV kojoj vlada nije obnovila koncesiju 2007. optuživši je da zagovara državni udar.

"Teresa na tri postaje" govori o tri Venezuelanke čiji se život odvija na svakodnevnom putovanju vlakom u grad na posao s periferije Caracasa a namjera joj je prikazati "bolivarske vrijednosti", kako je objasnila producentica Delfina Catala.

LONDON - Članovi legendarne britanske rock grupe Status Quo, koji nisu zajedno nastupili već više od tri desetljeća, su najavili kako će tijekom iduće godine održati niz koncerata u Velikoj Britaniji. "Sretni smo što vam možemo objaviti da će osnivači grupe Francis Rossi, Rick Parfitt, Alan Lancaster i John Coghlan u ožujku 2013. održati nekoliko koncerata u Velikoj Britaniji, što je događaj koji se više neće ponoviti", stoji na njihovim internetskim stranicama. Pedeset godina nakon glazbenih početaka, Status Quo će 10. ožujka nastupiti u Glasgowu, 12. ožujka u Manchesteru, 13. ožujka u Wolverhamptonu te 15. i 16. ožujka u Londonu.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙