FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU daje 158 milijuna eura za obrazovanje u Somaliji

Autor: vmrs
MOGADISHU, 3. studenoga 2012. (Hina/Reuters) - Europska unija dala je 158 milijuna eura Somaliji za poboljšanje obrazovnog i pravnog sustava te za sigurnost, objavio je u subotu Michele Cervone D'Urso, novi EU-ov izaslanik u toj zemlji Roga Afrike koja se oporavlja od sukoba dužeg od dva desetljeća.

Novi paket humanitarne pomoći šalje se nakon rujanskih izbora na kojima je Somalija dobila novog predsjednika. Ti su izbori bili kulminacija napora u kojima su sudjelovali i Ujedinjeni narodi, da se u Somaliji obnovi središnja vlast i završe sukobi koji su odnijeli više desetaka tisuća života.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran na prvim izborima od početka građanskoga rata 1991., bori se protiv korupcije, islamističkoga ustanka i gusara uz obale Indijskog oceana.

"Nakon 21 godine vlada napokon obnavlja sustave funkcionalne države na lokalnoj, regionalnoj i središnjoj razini", rekao je Michele Cervone D'Urso, EU-ov posebni izaslanik za Somaliju. "EU želi raditi u izravnom kontaktu i partnerstvu sa Somalcima. Od organizacija zaduženih za za pomoć tražit ćemo da tješnje surađuju s vlastima i s civilnim društvom", dodao je.

Paket pomoći, najveći dosad odobren za Somaliju namijenjen je jačanju pravosuđa, državnih institucija, somalske policije i obrazovnog sustava.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙