FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. studenog 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Najstariji fakultet političkih znanosti u ovom dijelu Europe, zagrebački Fakultet političkih znanosti (FPZ) sljedećeg će tjedna nizom konferencija, predavanja i drugih prigodnih događanja obilježiti 50 godina svoga djelovanja. Jednotjedno obilježavanje obljetnice započinje u ponedjeljak, 5. studenoga, velikom međunarodnom konferencijom "Republikanizam i liberalizam - freres-ennemis modernoga političkog mišljenja", koja će okupiti vodeće europske i hrvatske politologe dviju glavnih struja modernog političkog mišljenja. Tom će se konferencijom FPZ istodobno pridružiti obilježavanju 300. obljetnice rođenja Jeana-Jacquesa Rousseaua, francuskog književnika i političkog filozofa. U utorak, 6. studenoga, održat će se medijska konferencija "Suvremeni trendovi u novinarstvu" o kojima će kritički progovoriti mnogi međunarodni i domaći medijski stručnjaci. Istog dana navečer, svečano će početi s emitiranjem Televizija Student, prva studentska televizija u Hrvatskoj. U okviru medijske konferencije, 7. studenoga, premijerno će biti prikazan dokumentarni film o 50 godina rada Fakulteta, nakon čega slijedi predstavljanje knjige intervjua s uglednim hrvatskim politolozima i komunikolozima "Čari hrvatske politologije" Nevena Šantića. Tematsku međunarodnu konferenciju "Europeizacija i suvremene demokracije" FPZ organizira 8. i 9. studenoga, a 8. studenoga, održat će se i promocija knjige "Proces stvaranja javnih politika" Michaela Hilla.

RIJEKA - Udruga Eko Kvarner poslala je danas prijedlog Skupštini Primorsko-goranske županije za raspisivanje savjetodavnog referenduma o projektu Termoelektrane (TE) Plomin C istoga dana kao i u Istarskoj županiji, izvijestio je na konferenciji za novinare predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić. U Eko Kvarneru smatraju da je izvjestan negativan utjecaj projekta TE Plomin C na ugljen za okoliš i zdravlje građana i u Primorsko-goranskoj županiji, i stoga predlažu da i ta županija organizira referendum. Primorsko-goranskoj Županijskoj skupštini predlaže se da referendumsko pitanje bude "Podržavate li realizaciju projekta Plomin C s predloženom tehnologijom i ugljenom kao energentom?". Iz Udruge Eko Kvarner naglašavaju kako su građani Istre i ekološke udruge nezadovoljni najavljenim projektom TE, a da je Skupština Istarske županije prije nekoliko dana pozvala Vladu da poštuje županijski Prostorni plan koji predviđa da energent Termoelektrane bude plin a da o Plominu C raspiše referendum. Podsjećaju da je za Plomin C izdano pozitivno rješenje resornog ministarstva te da je zato istarski župan Ivan Jakovčić 25. listopada na Upravnom sudu u Rijeci u ime Istarske županije tužio Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić također je istaknuo kako bi TE Plomin C bio gospodarska i ekološka katastrofa, da bi se morali plaćati troškovi emisija ugljičnog dioksida (CO2) a da će se posljedice, zbog strujanja vjetrova, osjetiti u Brseču, na Cresu, u Mošćeničkoj Dragi i Gorskom kotaru. Dodao je kako se u vezi s obećanjima mjerodavnih da će TE Plomin C biti ekološki besprijekoran, treba prisjetiti obećanja pri nedavnoj rekonstrukciji Inine Rafinerije nafte Rijeka u Urinju, te ustvrdio kako je jučerašnji incident u toj Rafineriji pokazao da se obećanjima političara ne može vjerovati.

ZAGREB - Udruga Glas roditelja za djecu (GROZD) pozvala je danas roditelje da zaštite svoju djece od sadržaja zdravstvenog odgoja, vezanih uz spolnost, ocjenjujući kako su oni suprotni znanstvenim činjenicima, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prozvala da njihovim uvođenjem, bez suglasnosti roditelja, ugrožava demokratska načela i osnovna ljudska prava. Odluka ministarstva da svoj djeci nameće svoju ideologiju eklatantno je kršenje roditeljskih prava koja su zagarantirana Ustavom i međunarodnim dokumentima, upozorila je Udruga na konferenciji za novinare ističući da program zdravstvenog odgoja nije moralno neutralan te da nameće svjetonazor koji negira i ignorira sve općeljudske vrijednosti vezane uz spolnost. GROZD-u je sporan dio programa u kojemu se učenike podučava da je homoseksualni čin jednako prirodan i valjan kao i heteroseksualni, a što ocjenjuju "ulaskom homoseksualne propagande u škole pod krinkom potrebe zdravstvenog odgoja". "Rodna ideologija koja se promovira kroz ovaj program ne samo da je suprotna znanstvenim činjenicama, već uništava spolni identitet djece upravo u adolescenciji, u tom najvažnijem dijelu života za izgradnju spolnog identiteta", upozoravaju. Ovo prisilno nametanje ideologije udar je na demokratske temelje Republike Hrvatske i povratak u vremena za koja smo se nadali da su davno iza nas, ističu u Udruzi iz koje roditelje i ostale zainteresirane građane pozivaju da se priključe akcijama zaštite djece i obrane hrvatskog društva od "napada na demokratska načela, pluralnost i osnovna ljudska prava".

ZAGREB - Predstavnici Europske zelene stranke (EGP) doputovali su danas vlakom iz Muenchena u Zagreb u sklopu akcije "Green Athens Express" kojom promoviraju željeznički promet i javni prijevoz. Grupa aktivista krenula je na putovanje vlakom iz Bruxellesa do Atene na jesenski skup Europske zelene stranke koji će se održati od 9. do 11. studenoga. Na zagrebačkom željezničkom kolodvoru dočekali su ih predstavnici Zelene liste, pridružene članice Europske zelene stranke. Tijekom akcije "Green Athens Express" aktivisti će na sedmodnevnom putovanju svaki dan provesti u nekom od gradova na ruti od Bruxellesa do Atene. Supredsjednica Zelene liste Vlasta Toth novinarima je izjavila kako putovanje vlakom predstavnika EGP-a ima posebno značenje jer na taj način upoznaju zemlje i ljude, kao i lokalne predstavnike 'zelenih', te promoviraju javni prijevoz i željeznički promet kao najodrživiji, najekološkiji način putovanja. Tijekom dana predstavnici EGP-a upoznat će cijeli Zagreb, vozeći se tramvajem. U sklopu promocije željezničkog prometa kao najodrživijeg načina putovanja, Zelena lista danas se priopćenjem usprotivila privatizaciji HŽ-a jer smatra da je to "siguran put u potpunu propast i marginalizaciju željezničkog transporta u Hrvatskoj".

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić sudjelovat će od 5. do 8. studenoga na 81. generalnoj skupštini Interpola u Rimu, izvijestio je danas MUP. Prvi dan skupštine održat će se sastanak na kojem će sudjelovati ministri pravosuđa, sigurnosti i unutarnjih poslova iz stotinjak zemalja, a raspravljat će se o izazovima policije u suočavanju sa suvremenim oblicima kriminaliteta. Sudionici će pritom podijeliti vlastita nacionalna, ali i međunarodna iskustva s tog područja, kažu u MUP-u. Iz programa generalne skupštine kao teme važne za Hrvatsku u MUP-u su izdvojili inicijativu "e-izručenje", izmjenu načina rada s Interpolovom bazom SLTD (Stolen and Lost Travel Documents Database) te uvođenje sustava oznaka tajnosti podataka Interpola.

VUKOVAR - Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomen križa na Lušcu, te molitvom za žrtve agresije bivše Jugoslavenske armije i srpskih paravojnih postrojba na Vukovar 1991. godine, danas je obilježena 21. obljetnica sloma obrane vukovarskog gradskog naselja Lužac. Nakon što su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe 2. studenoga 1991. godine okupirale Lužac, ubijeno je 59 hrvatskih branitelja i civila ovoga vukovarskog naselja. U spomen na njihovu žrtvu vijence su podno Spomen križa položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Molitvu za žrtve molio je župnik župe sv. Josipa radnika iz gradske četvrti Borovo naselje, fra Vjenceslav Janjić. Prigodni program izveli su učenici nižih razreda vukovarske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. Srpskom okupacijom Lušca započeo je i slom obrane Vukovara. Bivša JNA i srpske paravojne postrojbe s Lušca su izbile na Priljevo i rijeku Dunav, razdvojen je Vukovar od gradske četvrti Borovo naselje a branitelji te četvrti odvojeni su od branitelja Vukovara. Do sloma obrane Vukovara i srpske okupacije došlo je šesnaest dana kasnije, 18. studenoga, nakon čega su uslijedili masakri hrvatskih branitelja i civila.

ZAGREB - Predstava "PROmjene", omnibus koreografa Ognjena Vučinića, Martine Nevistić i Aleksandre Mišić, zamišljena kao plesno putovanje kroz zadnjih 40-ak godina, premijerno će biti izvedena 10. i 11. studenoga u dvorani "Gorgona" Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. "PROmjene" se bave temom naslijeđa inicijativa započetih krajem 60-ih godina. Inspirirani tim vremenom previranja, završetka hladnog rata, razvoja medija, početka masovnih komunikacija, studentskih demonstracija, borbe za ljudska prava te općeg buđenja svijesti, kao i razvojem pop kulture, autori se bave društvenim pitanjima koja su do danas ostala aktualna, izvijestio je danas Zagrebački plesni ansambl. Predstava je realizirana uz pomoć Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport i Ministarstva kulture.

ZAGREB - Internetski portal Teatar.hr predstavio je danas novu nagradu - godišnju nagradu za postignuća u izvedbenim umjetnostima u razdoblju od 1. rujna do 31. kolovoza koju slijedom glasova čitatelja redakcija tog portala svečano dodjeljuje 22. studenoga u deset kategorija. Nagrade se dodjeljuju za predstavu godine, izvođača i izvođačicu godine, redatelja/koreografa godine, najbolji novi dramski tekst, neovisno kazalište godine, festival godine i osobu godine, a dodijelit će se i nagrada za najprecjenjeniju produkciju godine te za skandal godine, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Umjetnička ravnateljica portala Teatar.hr Nora Krstulović rekla je kako je taj projekt pokrenut jer su zaključili da publiku u Hrvatskoj nitko ništa ne pita te da bi htjeli čuti i njihov glas. Dodala je da taj portal živi od pretplatnika te da su željeli dobiti povratnu informaciju što njihovi korisnici ocjenjuju kao vrijedno i dobro.

KOPRIVNICA - Bivši predsjednik uprave Podravke Miroslav Vitković, krunski svjedok državnog odvjetništva u suđenju za aferu "Spice", nepravomoćno je danas na koprivničkom sudu proglašen krivim za kazneno djelo klevete u sudskom procesu koji su protiv njega pokrenula šestorica od osam okrivljenika u toj aferi. Osuđen je po više točaka na jedinstvenu novčanu kaznu od 9401,60 kuna uz nadoknadu sudskih troškova. Osim toga, tekst presude mora biti objavljen o njegovu trošku u "Večernjem listu". Kako je presudu obrazložila sutkinja Vesna Piškorec-Kuzmić, Vitković je svjesno u razgovoru s novinarom "Večernjeg lista" početkom godine iznio neistinite tvrdnje na štetu časti i ugleda optuženika u aferi "Spice". Tvrdio je kako nije bio na odjelu poluintenzivne njege u Općoj bolnici u Koprivnici zbog trovanja alkoholom te kako ga se tim izjavama pokušava ocrniti i kako je "jasno zašto i iz kojih krugova to dolazi". Sud je utvrdio kako činjenice u vezi s njegovom hospitalizacijom nisu sporne te kako je kriv za kazneno djelo klevete na štetu časti i ugleda šestorice privatnih tužitelja na koje su se, premda nikoga nije imenovao, njegove izjave odnosile. Sud je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir to što Vitković dosad nije bio kazneno odgovoran i to što ima maloljetnu djecu. Na izricanju presude Vitković se nije pojavio, a od šestorice privatnih tužitelja bio je samo Zdravko Šestak u pratnji odvjetnika Krunoslava Kunštića.

ZAGREB/DUBROVNIK - Protiv svećenika Ivice Sinanovića, koji je u svibnju ove godine u župnom uredu u Banićima u Dubrovačkom primorju nasmrt pretukao predsjednika Mjesnog odbora Marka Kraljevića, podignuta je optužnica zbog ubojstva na mah. Optužnicu protiv 43-godišnjeg župnika podiglo je Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. Prema optužnici, Marko Kraljević došao je pijan i bez povoda 22. svibnja ove godine u 1,20 sati pred župni ured te je vičući i prijeteći nogom otvorio zaključana vrata. Ušao je u župni ured, nogom udario u vrata dnevnog boravka, a zatim i svećenika šakom u lice. To je, kažu u državnom odvjetništvu, u svećeniku izazvalo bijes pa je šakom u lice udario Kraljevića, koji je pao na pod. Svećenik ga je zatim, "u cilju da ga liši života", šakom više puta udario po licu. Kraljević je od ozljeda opasnih za život na kraju i umro. Za ubojstvo na mah, to jest za onoga "tko drugoga usmrti na mah doveden bez svoje krivnje u jaku razdraženost ili prepast njegovim napadom, zlostavljanjem ili teškim vrijeđanjem" Kaznenim zakonom predviđena je zatvorska kazna od tri do deset godina. Optuženi svećenik nedavno je izjavio za medije da mu je jako teško i žao zbog svega što se dogodilo. Nakon ubojstva bio je uhićen i do sredine srpnja u pritvoru, a zatim je pušten da se brani sa slobode. Dok ne završi sudski postupak, uskraćene su mu sve svećeničke službe. Po pisanju medija, svećenik i njegova žrtva bili su u sukobu zbog seoskoga groblja.

ROVINJ - Rovinjska je policija dovršila kriminalističku istragu nad 39-godišnjim muškarcem iz Rovinja u čijem je stanu pronađeno više od pola kilograma marihuane te je osumnjičenim za zlouporabu opojnih droga, priopćeno je danas iz Policijske uprave istarske. U sklopu istrage pretraženi su dom i automobil kojim se koristi 39-godišnji Rovinjanin, te je pronađeno oko 545 grama marihuane, 60 grama hašiša te precizna digitalna vaga. Muškarac je zbog posjedovanja i preprodaje droge priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske.

SISAK - U snažnoj eksploziji kotlovnice na stadionu Nogometnog kluba TŠK u Topolovcu, u blizini Siska, koja se dogodila oko podneva, poginuo je ložač, priopćila je sisačko-moslavačka Policijska uprava. U kotlovnici je na mjestu poginuo 58-godišnji ložač. Policija i državno odvjetništvo obavljaju očevid kojim će se utvrditi uzrok eksplozije.

(Hina) xbma ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙