FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 1. studenoga 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Misnim slavljima diljem Hrvatske danas, 1. studenoga, u crkvama će se obilježiti spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga, na spomendan mrtvih Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove. Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, danas u 16 sati predvodit će tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu. Mise će se služiti i u mnogim drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima. Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu. Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pritom se pozivajući na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi". U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj su i neradni dan.

ZAGREB - U prigodi Dana Svih svetih i Dušnog dana, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položit će zajedničke vijence predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade RH, uz pridruženo izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske i pridruženo izaslanstvo Udruga branitelja na Gradskom groblju Mirogoj - kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Grobnice narodnih heroja, grob Ivice Račana; grob Borisa Šprema; kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, kod Središnjeg križa Gradskog groblja Mirogoj, te na Krematoriju Mirogoj - Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata. U povodu Dana mrtvih i dana Svih svetih izaslanstva političkih stranaka obići će groblje Mirogoj i položiti vijence te zapaliti svijeće.

ZAGREB - Knjiga "Komunikacijske strategije magije" koju u suautorstvu potpisuju novinarka Sonja Hodak i političarka Mirela Holy na neobičan i nekonvencionalni način govori o važnosti komuniciranja, a na taj isti način je i predstavljena sinoć u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u nazočnosti autorica i pred prepunim auditorijem u kojemu su bili i brojni političari, među kojima i predsjednik Republike Ivo Josipović. Na predstavljanju je bilo i nekoliko SDP-ovih ministara, SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Davor Bernardić, te nekoliko SDP-ovih i HDZ-ovih saborskih zastupnika. Na 231 stranici knjige neuobičajenoga naslova, autorice su, kako su same rekle, željele pokazati "kako u poslu nema ničega manje pametnoga od ignoriranja važnosti komunikacija". Pri tomu su se, kako su rekle autorice, nerijetko služile i vulgarnim rječnikom pišući, "komunikacijsku strategiju" te pokušavajući svojim intrigantnim načinom zainteresirati čitatelje za temu koju smatraju izuzetno važnom za uspjeh u poslu. Da je tomu tako potvrdio je i docent na Fakultetu političkih znanosti Božo Skoko, gdje vodi kolegij "Odnosi s javnošću". Dodao je kako je "knjiga dar s neba", jedna od rijetkih pisanih na hrvatskome jeziku i iz pera hrvatskih autorica o toj važnoj temi. Preporučio je da se knjiga "čita između redaka" a smatra da će sigurno biti zanimljiva i studentima. Autorica Mirela Holy rekla je kako je knjiga u stvari "jedan komunikacijski priručnik gdje nastoje educirati naše komunikatore, ljude iz biznisa, političare i novinare o važnosti strateških komunikacija". Autorica Sonja Hodak kazala je kako su taj komunikacijski priručnik pisale na duhovit i zabavan, "pomaknut" način, s puno ironija, autoironija i šale na račun svih, ali najviše na svoj, kako bi suhoparnu temu strateških komunikacija i komunikacijskog menadžmenta približili ljudima.

ŠIBENIK - U Šibeniku je potpisan ugovor za uređenje 4,4 kilometara šetnice kroz Šibenski kanal, projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura koji sufinancira Europska unija kroz program IPA IIIc. Ugovor o izvođenju radova na pješačkoj stazi kroz kanal sv. Ante potpisala je ravnateljica Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko – kninske županije Anita Babačić Ajduk i Marko Sarađen u ime izvođača radova Sarađen d.o.o. i Neptun sub d.o.o. Iz Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti podsjećaju kako će se šetnica graditi duž jugoistočne strane kanala sv. Ante u sklopu projekta 'Turistička valorizacija kanala svetog Ante u Šibeniku'. Projektom je predviđeno uređenje 4,4 kilometara šetnice od uvale Dumboka do tvrđave sv. Nikole, potom gradnja vidikovca i odmorišta, izgradnja 150 metara dugog drvenog mosta koji vodi do sv. Nikole, uređenje luke za brodove ispod špilje sv. Ante, postavljanje turističkih informativnih ploča i, na koncu, hortikulturna revitalizacija područja. Ugovorom je predviđen završetak svih radova najkasnije za šest mjeseci. Cilj projekta je poboljšanje turističke infrastrukture i sustava upravljanja u svrhu razvoja i promocije selektivnih oblika aktivnog i kulturnog turizma te srodnih usluga na zaštićenim područjima na šibenskom području.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙