FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton doputovala u Zagreb

Autor: rtom
ZAGREB, 31. listopada 2012. (Hina) - Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u srijedu u Zagreb u prvi posjet Hrvatskoj nakon turneje po sjevernoj Africi i zemljama jugoistočne Europe, a u zračnoj luci dočekala ju je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Iz zračne luke Clinton je krenula u Banske dvore gdje će razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem i s ministricom Pusić, a zatim će je na Pantovčaku primiti predsjednik Republike Ivo Josipović.

Teme razgovora u Zagrebu su uloga Hrvatske koja je cijenjen partner u NATO-u te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. kao i gospodarski odnosi, najavio je prošli tjedan State Department.

Clinton je za sastanka u ožujku sa svojom kolegicom po dužnosti pohvalila reforme koje je provela Hrvatska koju je tada nazvala liderom u regiji jugoistočne Europe.

Državna tajnica u Zagreb je doputovala nakon posjeta Alžiru gdje je zatražila potporu za suzbijanje islamističke prijetnje u susjednom Maliju, te nakon kratkih posjeta zemljama jugoistočne Europe koje je pozvala na reforme i dijalog.

U utorak je Clinton u Sarajevu potvrdila američku predanost cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a političare ohrabrila da se ujedine i provedu reforme potrebne na putu euroatlantskih integracija.

Poruke ohrabrenja u provedbi reforma uputila je i Beogradu i Prištini pozivajući ih na dijalog bez zahtjeva Srbiji da prizna Kosovo, ali uz poruku da Washington ne podržava promjenu granica u Europi.

(Hina) xrt ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙