FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspjeh Grilla na Siciliji najava promjena na političkoj sceni Italije

Autor: akoz
ZAGREB/RIM, 30. listopada 2012. (Hina) - Rezultati glasovanja za regionalne vlasti na Siciliji donijeli su niz iznenađenja od kojih je najznakovitiji uspjeh stranke komičara Beppea Grilla, Pokreta pet zvjezdica (M5S), koja je postala prva stranka otoka i tako najavila da će biti ozbiljan čimbenik na skorim regionalnim izborima u tri talijanske regije i općim izborima koji će se u Italiji održati iduće godine.

Po službenim rezultatima pobjednik izbora za predsjednika regije je kandidat koalicije Demokratske stranke lijevog centra i tri manje stranke centra, Rosario Crocetta, s 30,5 posto glasova koliko je približno u zbroju osvojila i sama koalicija.

Pojedinačno je, međutim, M5S s izbora izašao kao najjača stranka Sicilije s 14,9 glasova po neslužbenim podacima a njena kandidat za predsjednika je s 18,2 posto glasova treći iza Crocette i kandidata koalicije predvođene Berlusconijevim Narodom slobode koje su na prethodnim regionalnim iborima ostvarivale uvjerljive pobjede.

Prije četiri godine je lista Prijatelji Beppea Grilla na Siciliji osvojila tek 1,7 posto. Nedjeljne izbore na Siciliji obilježio je rekordno mali odaziv birača od kojih je samo 47 posto izašlo na birališta dok ih je 2008. godine glasovalo 66 posto.

Snažan rast popularnosti komičara Grilla i njegovog "anti-političkog" pokreta ukazuje, po ocjenama promatrača, na moguće radikalne promjene na talijanskoj političkoj sceni. Popularnost Grilla, oštrog kritičara establishmenta, tradicionalnih političkih stranka i sustava, pripisuje se velikim dijelom nezadovoljstvu Talijana gospodarskim stanjem, za koje mnoge odgovornost pripisuju Belruscojnevoj vladi, i nepopularnim mjerama štednje sadašnjeg premijera Marija Montija. Upravo bi uspon M5S-a bi mogao zadati najviše problema Montijevoj tehničkoj vladi koja ovisi od potpore lijevog i desnog centra.

"Pokret M5s mogao bi postati najveća stranka Italije. Na nacionalnoj skali naša posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da dobija više od 22 posto", rekao je Roberto Weber, ravnatelj institua SWG za ispitivanje javnog mišljenja, prenijela je agencija Reuters.

M5S je najavio da na Siciliji neće podržavati izborne pobjednike nego da će svaki prijedlog vlasti ocjenjivati zasebno i biti oštar kritičar a sam Grillo je najavio da će sličnu ulogu pokret igrati i na nacionalnoj razini.

Grillo i njegov M5S potkopavaju velike stranke lijevog i desnog centra jer privlače birače iz širokog političkog spektra kako potvrđuje i istraživanje SWG-a koje navodi Reuters a po kojem 40 posto Grillovih birača na Siciliji dolazi s lijevog centra a 25 s desnog centra. Istraživanje agencije Ispo pokazuje da na nacionalnoj razini 60 posto birača ili neće izaći na birališta ili će glasovati za Grilla.

Financial Times od srijede je upozorio tržišta da bi pobjeda "komičara" na Siciliji mogla donijeti nestabilnost Italiji s obzirom da, piše list, ishod izbora na Siciliji potvrđuje ono na što ukazuju istraživanja javnog mišljenja na nacionalnoj razini, odnosno da bi M5S mogao postati druga stranka zemlje.

Računajući na učinak sicilijanskog glasovanja Grillove pristaše pripremaju se iskoristiti zamah na izborima u regijama Lazio, Lombardija i Molise. U Lombardiji, gdje će se regionalni izbori održati tijekom prosinca ili najkasnije u siječnju, ispitivanja javnog mišljenja Grillu daju oko 20 posto glasova s kojima bi M5S postao druga stranka iza Demokratske stranke u regiji. M5S uvjeren je dobar rezultat i u Laziju i ističe da po anketama u Rimu osvaja između 13 i 20 posto glasova.

Grillo je popularnost stekao kritičkim istupima spram talijanskih političara, kako u svojim javnim komičarskim nastupima na kojima se okuplja i više tisuća gledatelja tako i čitanim blogom Beppegrillo.it koji je počeo pisati 2005. godine. Po nekim statistikama njegov je blog po posjećenosti 82. internetska stranica u Italiji a 4917. u svijetu.

Giuseppe Piero Grillo, rođen 1948. godine Genovi, i prije no što je 2009. pokrenuo svoj Pokret pet zvjezdica bio je poznati aktivist, glumac i komičar. Iako je smatran pripadnikom lijevog dijela talijanske političke scene za svoj M5S gvori da ne pripada ni ljevici ni desnici. Za sebe kaže da nije politički vođa i da ne želi ući u parlament.

U kampanjama se zalagao, primjerice, za zaštitu okoliša, energetsku učinkovitosti i potpuno iskorištavanje otpada, besplatan pristup internetu, poticanje lokalnih proizvodnji... Oštar je kritičar politika premijera Montija kao i tradicionalnih velikih političkih stranaka. Protivnici Grilla često optužuju za demogogiju i populizam i kritiziraju da ne nudi realne političke alternative.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙