FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Kotoribi održana komemoracija za Jožu Horvata

Autor: tjak
KOTORIBA, 30. listopada 2012. (Hina) - Komemoracijom u rodnoj mu Kotoribi Međimurci su se oprostili od Jože Horvata, književnika i moreplovac, koji je preminuo u petak u 97. godini života.

Kako je u govoru u kotoripskom Domu kulture rekao međimurski župan Ivan Perhoč, Međimurje je izgubilo svoga velikana. Iako je vrlo rano napustio rodni kraj, uvijek se u njega rado vraćao, i znatan dio njegovoga iznimnoga književnog opusa vezan je uz djetinjstvo te kajkavsko narječje, istaknuo je Perhoč.

Govoreći o Horvatu, međimurski je župan kazao kako njegov život i vječiti optimizam mora biti putokaz svima. Preboljevši dvije obiteljske tragedij nastavio je ploviti, pokazavši pritom vrline koje su prirođene svim Međimurcima - radišnost i upornost, zaključio je Perhoč.

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec govoreći o redovitim dolascima Jože Horvata u rodno mjesto naglasio je kako je navraćao zbog mještana. Volio je odlaziti u lov, „ribičiju“, pričati s ljudima, a najviše su ga veselili posjeti tamošnjoj osnovnoj školi.

Komemoracija u spomen Jože Horvata u Zagrebu održat će se u sutra u Staroj gradskoj vijećnici (Ulica Ćirila i Metoda) s početkom u 17 sati. Pogreb Jože Horvata održat će se u petak, 2. studenog u 12,30 sati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

(Hina) xtjak ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙