FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Leinena zanima hrvatski sustav borbe protiv zloćudnih bolesti

Autor: mvra
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao je danas sastanak s izaslanstvom Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane Europskog parlamenta, na kojem je voditelj euoropskog izaslanstva Jo Leinen pokazao interes za hrvatski sustav borbe protiv zloćudnih bolesti kao i za prava pacijenata.

Istaknuto je kako unatoč činjenici što Europski parlament pitanja zdravstva i obrazovanja ne može rješavati kroz svoj sustav, jer to spada u suverenu politiku svake zemlje članice, tome nastoji doprinijeti podupiranjem ulaganja u istraživanje lijekova, posebno za djecu i dobrim idejama, priopćio je Hrvatski sabor.

Predsjednica saborskog Odbora Biljana Borzan izvijestila je izaslanstvo Europskog parlamenta o povećanim financijskim sredstvima koje Hrvatska ulaže u prevenciju bolesti, navevši da postoje brojne akcije za građane koji mogu obaviti preventivne preglede.

Član saborskog Odbora Željko Reiner istaknuo je da su kardiovaskularne bolesti "ubojica broj jedan" u Hrvatskoj dok su na drugom mjestu zloćudne bolesti. Upozorio je da u Hrvatskoj još ima previše pušača.

Član Odbora Boro Grubišić ukazao je na nedosljednost sustava koji uvodi zabranu pušenja dok poljoprivrednici koji proizvode duhan dobivaju dvostruko veće potpore od onih koji se bave svinjogojstvom.

Zastupnica Romana Jerković pohvalila je hrvatsko zakonodavstvo kad je riječ o transplantaciji organa s čime se složio Reiner, istaknuvši da je, nakon Španjolske, Hrvatska po broju transplantacija druga u Europi.

(Hina) pp/xmvr ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙