FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: objava poslovnih izvješća oživljava trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 30. listopada 2012. (Hina) - Danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje nešto dinamičnije trgovanje zbog objave poslovnih rezultata brojnih kompanija, od HT-a i Petrokemije, do Ine i Ericssona Nikole Tesle, no dosad objavljena financijska izvješća ne daju previše razloga za zadovoljstvo.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 3 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks jučer je potonuo 1,53 posto, na 1.749 bodova, a Crobex10 1,95 posto, na 980 bodova.

Redovni promet dosegnuo je oko 14 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko manje nego u petak.

Oštrom padu indeksa ponajviše je pridonio pad cijene dionice Atlantske plovidbe za više od 6 posto, na 230 kuna, nakon što su rezultati za prvih devet mjeseci pokazali pad prihoda i neto gubitak u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Loš dan imale su i dionice građevinskog sektora, a cjenovnim minusom predvodile su dionice Ingre, s padom za gotovo 12 posto, te Dalekovoda, za 7,5 posto. Dalekovod je jučer izvijestio o blokadi računa.

„Trgovanje na domaćem tržištu i danas bi moglo biti dinamičnije, zbog intenziviranja objava financijskih izvješća kompanija. Danas očekujemo poslovne rezultate brojnih zvučnih domaćih korporativnih imena, poput Ericssona Nikole Tesle, Janafa, Podravke, Vira…“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, raspoloženje bi ponovno moglo biti negativno, dijelom zbog loših poslovnih rezultata kompanija, a dijelom i zbog prelijevanja lošeg raspoloženja s inozemnih burzi.

„U najvećem fokusu investitora danas će biti rezultati HT-a, koji su uglavnom u skladu s našim očekivanjima. Jučerašnja vijest o blokadi računa Dalekovoda i danas bi mogla utjecati na cijenu te dionice“, smatra Franin.

Prihodi HT-a u prvih devet mjeseci iznosili su 5,66 milijardi kuna, što je 7,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Neto dobit iznosila je, pak, 1,38 milijardi kuna i bila je 6,4 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

U međuvremenu, Petrokemija je izvijestila o padu prihoda u trećem tromjesečju za 20,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 648,8 milijuna kuna. Stoga je kompanija zabilježila gubitak od 90 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani poslovala s dobiti od 33 milijuna kuna.

U prvih devet mjeseci gubitak Petrokemije tako je premašio 141 milijun kuna, dok je u isto vrijeme lani kompanija poslovala s dobiti od 114,7 milijuna kuna.

Sa svjetskih burzi, pak, ne stižu poticajni signali. Na azijskim se burzama jutros trgovalo oprezno, jer ulagačima nedostaje usmjerenje s Wall Streeta, gdje se jučer nije radilo zbog prijetnji uragana Sandy.

Na europskim su burzama, pak, na početku današnjeg trgovanja indeksi blago ojačali.

„Na raspoloženje investitora na europskim burzama danas će ponajviše utjecati podatak o nezaposlenosti u Njemačkoj. U SAD-u, pak, burze ni danas neće raditi zbog oluje Sandy“, zaključuje Franin.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u rujnu.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u rujnu industrijska proizvodnja skliznula za 3,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom svi očekuju pad, i to u rasponu od 2 do 4,8 posto.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je aktivnost neprestano slabila, da bi u kolovozu zabilježila blagi rast od 0,6 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙