FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: anketa predviđa relativno visoki odziv birača

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 29. listopada 2012. (Hina) - Samo tjedan dana prije američkih predsjedničkih izbora 6. studenoga nova velika anketa Istraživačkog centra Pew objavljena u ponedjeljak predviđa relativno visok odziv birača i potvrđuje da predsjednik Barack Obama i republikanski izazivač Mitt Romney vode mrtvu utrku s po 47 posto potpore vjerojatnih birača.

Kao ohrabrujući znak za republikanskog kandidata, anketa je pokazala veću vjerojatnost da će birači naklonjeni Romneyju izaći na izbore od onih naklonjenih Obami. Rezultati također jasno pokazuju da koristi od sučeljavanja predsjedničkih kandidata nastavljaju povećavati Romneyjeve izglede za uspjeh sljedećeg utorka.

Anketa je pokazala da Obama tek treba vratiti većinu potpore koju je izgubio nakon uvodne debate u Denveru 3. listopada. Istodobno, više od jedne trećine birača - 36 posto - reklo je da ima bolje mišljenje o Romneyju kao rezultat debata. Samo polovica od tog broja, 18 posto, rekla je isto za Obamu.

Među faktorima koji mogu pridonijeti povijesno tijesnim izborima, postoji mnogo manji rodni jaz u 2012. nego prije četiri godine. Romney vodi među muškarcima sa sedam postotnih bodova, prema anketi Pewa, dok žene favoriziraju Obamu sa šest postotnih bodova. Na izborima 2008., Obama je osvojio 13 posto ženskih glasova više od republikanca Johna McCaina, a pobijedio je i među muškim biračima s jednim postotkom prednosti, prema izlaznim anketama.

U najnovijoj anketi, udio birača koji su rekli da su puno razmišljali o izborima bio je veći nego 2000. i 1996. i tek neznatno manji nego 2004. i 2008., kada je na izborima zabilježen visoki odziv.

"Iako je vrlo teško prognozirati odziv, razina angažmana u ovom trenutku u kampanji sugerira da će relativno visok postotak birača ići na izbore", zaključuje se u analizi Pewa.

Kao i na drugim nedavnim izborima, odziv ide u prilog republikanskom kandidatu, s malom razlikom. Četiri posto više Romneyjevih birača nego Obaminih je reklo da su puno razmišljali o izborima, a pet posto više da definitivno planiraju glasovati.

Za razliku od nacionalnih ispitivanja, većina anketa u saveznim državama pokazuje kako Obama zadržava malu prednost u dovoljno tzv. država-bojišta da osigura 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na izborima.

No, Pew anketa naglašava ogroman potencijal kasne promjene mišljenja birača, koje može preusmjeriti utrku u korist jednog ili drugog kandidata u preostalim danima do izbora. Utvrđeno je da je 13 posto vjerojatnih birača ili neodlučno ili je reklo da još uvijek može promijeniti mišljenje.

Među onima koji su u kategoriji neodlučnih, Romney ima prednost kada su birači upitani koji kandidat ima nove ideje i tko bi bio uspješniji u smanjenju saveznog proračunskog deficita i poboljšanju situacije na tržištu rada.

No, u daleko široj lepezi osobina i političkih poteza neodlučni birači daju prednost Obami. Kad su ih pitali koji se kandidat dobro povezuje s običnim Amerikancima, Obama je imao 46-postotnih bodova prednosti među biračima u toj kategoriji. On je također jako favoriziran kada su te birače pitali tko će bolji upravljati s porezima, zdravstvenom skrbi za starije osobe i vanjskom politikom.

Predsjednika Obamu nedlučni birači također vide kao jačeg čelnika i kao nekoga tko ima umjerenije stavove i spremniji je surađivati sa sa suprotnom stranom.

Istraživanje centra Pew, provedeno na više od 2.000 odraslih osoba, završeno je 28. listopada, prije nego što je uragan Sandy izazvao znatne poremećaje na istočnoj obali SAD-a. Margina greške među vjerojatnim biračima je plus ili minus 2,9 posto.

(Hina) xdh ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙