FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskup Ivan Šaško primio delegaciju Republike Austrije

Autor: nkot
ZAGREB, 26. listopada 2012. (Hina) - Zagrebački pomoćni biskup mons. dr. Ivan Šaško primio je jučer u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, delegaciju Republike Austrije na čelu s državnim tajnikom Sebastianom Kurzom, a razgovaralo se o ulozi Katoličke Crkve glede pitanja integracije u suvremenim izazovima sve snažnijih migracija i miješanja kultura te nastojanjima Republike Austrije oko integracije raznih skupina doseljenika u društvo, priopćeno je danas iz Zagrebačke nadbiskupije.

Biskup Šaško je zahvalio za sve što je Republika Austrija učinila za Hrvate po svojim institucijama, kako tijekom rata za hrvatsku neovisnost - istaknuvši posebno suradnju karitativnih ustanova, tako i u sadašnjim društveno-političkim gibanjima, pri čemu je prepoznata iznimno važna uloga Crkve u skladu s naravi njezina poslanja, stoji u priopćenju.

Državni tajnik Kurz i biskup Šaško istaknuli su Gradišćanske Hrvate kao primjer uspješnog integriranja u kojemu je očuvan vjerski i kulturni identitet, a istodobno razvijena privrženost novoj domovini i društvu.

Sugovornici su se osvrnuli i na dijalog s drugim religijskim zajednicama, kao i na mjesto kršćanstva u kulturalnom oblikovanju europskog identiteta, s naglaskom na važnost religije u europskom odgojno-obrazovnom sustavu te promicanju mira.

Državni tajnik Kurz darovao je biskupu Šašku repliku ikone Blažene Djevice Marije iz Bečke katedrale, a biskup je državnom tajniku darovao monografiju zagrebačke gornjogradske crkve Svete Katarine.

Uz Državnog tajnika susretu su nazočili veleposlanica Republike Austrije u RH Andrea Ikić-Boehm, voditelj Ureda državnog tajnika za integraciju Stefan Steiner, ministar savjetnik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Georg Diwald, zamjenik voditelja Ureda državnog tajnika Bernd Bruenner, glasnogovornik Ureda državnog tajnika za integraciju Gerald Fleischmann, voditeljica Odjela za međunarodne poslove u Saveznom ministarstvu unutarnjih poslova Barbara Schrotter, policijski časnik za vezu Republike Austrije u Hrvatskoj Martin Grandits i asistentica policijskog časnika za vezu Lujza Živković.

Uz biskupa Šaška, susretu su nazočili moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Nedjeljko Pintarić i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar.

(Hina) pp/xsmar yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙