FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 25. listopada

Autor: jnah
ZAGREB, 25. listopada 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za četvrtak, 25. listopada:

SPLIT - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetit će 17. Međunarodni sajam SASO 2012. - sajam za graditeljstvo, drvnu i metalnu industriju, alate i opremu, elektrotehniku, energetiku i telekomunikacije te obrtništvo i malu privredu, a predviđeno je obraćanje predsjednik Josipovića nazočnima (11 sati, sajamski prostor splitskog Žnjana). SASO se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, Vlade RH, ministarstava gospodarstva i graditeljstva, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Osim iz Hrvatske na sajmu sudjeluju izlagači iz Njemačke, Slovenije, Srbije, Austrije, Italije, Češke, Poljske, Francuske, Slovačke i Mađarske.

ZAGREB - Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti izvješće o prošlogodišnjem radu Hrvatske zaklade za znanost, koja je lani obilježila 10 godina rada u kojima je pokrenula niz programa prepoznatih u znanstvenoj javnosti. U izvješću se ističe da je Upravni Odbor Zaklade 2011. napravio iskorak u radu Zaklade raspisivanjem natječaja za Istraživačke projekte i Suradne istraživačke programe, koji su pridonijeli porastu projektnih prijedloga na natječaje Zaklade. Zaklada je pristupila Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača. Zbog nedostata novca, Zaklada u 2011. nije ispunjavala uvjete za primanje u članstvo europske organizacije Science Europe, što Upravni odbor smatra jednim od prioriteta djelovanja Zaklade na međunarodnoj razini (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg Sv. Marka 2). Na dnevnom redu sjednice su izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu, te izmjene Zakona o policiji. Vlada će se očitovati i na interpelaciju 17 saborskih zastupnika HDSSB-a o ulozi Vlade na osiguravanju uvjeta za ravnomjeran regionalni razvoj na temelju korištenja fondova Europske unije. HDSSB se, naime, protivi novom preustroju Hrvatske na dvije statističke regije (jadransku i kontinentalnu) i traži podjelu na pet statističkih regija, ističući kako je ta podjela bitan čimbenik osiguravanja uvjeta za ravnomjeran i brz regionalni razvoj na temelju korištenja fondova Europske unije. Drže da odluka o podjeli na dvije statističke regije nema nikakve veze sa željom da se uistinu započne s ravnomjernim regionalnim razvojem svih regija u Hrvatskoj te smatraju da je potrebno otvoriti saborsku raspravu o Vladinoj politici stvaranja uvjeta za provođenje koherentne regionalne razvojne politike, smanjenju regionalnih razvojnih nejednakosti te jačanju razvojnih potencijala onih dijelova zemlje koji zaostaju u razvoju kako bi postali što konkurentniji. Na dnevnom redu Vladine sjednice su i odluke o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR) te mirovnim misijama Ujedinjenih naroda.

ZAGREB - Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije na čijem je predloženom dnevnom redu, između ostalog, izviješće o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva branitelja, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Ureda za udruge Vlade RH (13,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Ivana Mažuranića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije na čijem je predloženom dnevnom redu, između ostalog prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) čiji je predlagatelj Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada, izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2011. godinu, utvrđivanje prijedloga odluke o imenovanju četiri člana Nadzornog odbora HRT-a te imenovanju Glavnog ravnatelja HRT-a (14 sati, Hrvatski sabor, dvorana Stjepana Radića, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica zagrebačke Gradske skupštine na kojoj će zastupnici, između ostalog, raspravljati o rebalansu gradskog proračuna te najavi gradonačelnika Milana Bandića o podnošenju ustavne tužbe zbog Uredbe o načinu izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (9 sati, Starogradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, dvorana A).

ZAGREB - Konferencija za novinare Hrvatske seljačke stranke (HSS) na temu "Odgovor HSS-a na katastrofalnu politiku Vlade RH prema proizvođačima mlijeka" (10,30 sati, Hrvatski sabor, dvorana Josip Jelačić, Trg sv. Marka 6). Na konferenciji će govoriti predsjednik i saborski zastupnik HSS-a Branko Hrg.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo na konferenciji za novinare predstavit će program obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine (13 sati, Gradska vijećnica, Trg Republike Hrvatske).

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana UN-a, djelatnici UN-a uredit će dijelove Centra za autizam, od obnavljanja boje hodnika i učionice do uređenja vanjskog i zimskog vrta (13,30 sati, dvorište prostora za stanovanje Centra za autizam, Studentski grad, Ljevakovićeva 30). Djelatnike i voditelje svih UN-ovih agencija predstavljati će koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, a prema najavama organizatora trebali bi im se pridružiti ministar zdravlja Rajko Ostojić, Voditeljica Odjela za promicanje zdravlja pri HZJZ Sanja Musić Milanović, posebna izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić te ambasadori dobre volje Centra za autizam Ivanka Boljkovac i Zlatan Zuhrić Zuhra.

ZAGREB - Konferencija "Poticanje čitanja: njemačka iskustva i hrvatske perspektive" koju organizira knjižnica Goethe-Instituta Kroatien u suradnji sa Stiftung Lesen iz Hamburga, udrugom Knjižni blok, Hrvatskim PEN centrom i udrugom ZANA (13 sati, knjižnica Goethe-Instituta Kroatien, Ulica grada Vukovara 64). Direktorica za programe i projekte u Njemačkoj Sabine Uehlein predstavit će zakladu za poticanje čitanja Stiftung Lesen, a Nadežda Čačinovič, Ivanka Stričević, Dunja Seiter-Šverko i Zoran Velagić govorit će o poticanju čitanja u Hrvatskoj iz različitih aspekata. U sklopu konferencije održat će se i radionica s okruglim stolovima za kojima će sudionici i predavači razgovarati o perspektivama poticanja čitanja u Hrvatskoj s obzirom na različite kontekste.

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojega se tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje mita od čelnika mađarske tvrtke MOL, trebao bi ponovno svjedočiti krunski svjedok optužbe Robert Ježić. On je ranije posvjedočio da je pet milijuna eura na računu njegove švicarske tvrtke MOL-ovo mito bivšem premijeru, koji je za uzvrat mađarskoj tvrtki trebao omogućiti preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Njegov iskaz obrana pobija tvrdnjama da mu je novac, za koji tvrdi da je Sanaderov, zapravo uplatila ruska tvrtka JUKOS za realizaciju projekta Družba Adria (9,30 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

ZAGREB - Otvaranje izložbe "South-South East/Život u slikama" američkog fotografa Stevea McCurrya (19 sati, Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22). Steve McCurry jedan je od najpoznatijih suvremenih fotografa, dobitnik brojnih nagrada, a popularnost je stekao sugestivnim portretom zelenooke djevojke iz Afganistana, snimljenim 1985. u izbjegličkom logoru u Pakistanu.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xsmar ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙