FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen stručni skup o oslobađanju hrvatskoga juga

Autor: ddub
DUBROVNIK, 23. listopada 2012. (Hina) - Dvodnevni stručni skup "Dani pobjede: Oslobađanje hrvatskoga juga 1992. godine", na kojem je zaključeno da se što prije revidira status južnog bojišta koji nije odgovarajuće vredovan, završio je danas u Dubrovniku.

Skup je organizirao Muzej suvremene povijesti Dubrovačkih muzeja u suradnji s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i Udrugom gardijskih brigada Republike Hrvatske.

Na skupu je među ostalim istaknuto da operacija Južno bojište nije odgovarajuće vrednovana budući da među medaljama Hrvatske vojske nema medalje za tu operaciju te zato što pri dodjeli udjela u Fondu hrvatskih branitelja to bojište nosi samo jedan bod.

"Očekujemo što skoriju raspravu na najvišim razinama i reviziju svih ovih činjenica te potporu lokalnih gradskih i županijskih vlasti u revidiranju statusa južnog bojišta", jedan je od najvažnijih zaključaka toga dvodnevnoga stručnog skupa koji je organiziran u prigodi 20. obljetnice oslobađanja hrvatskoga juga.

Dopredsjednik Udruge gardijskih brigada komodor Ivica Tolić rekao je kako su prije oslobađajuće operacije HV-a na južnom bojištu izvedene važne borbene akcije zahvaljujući kojima je i grad Dubrovnik obranjen iako su vojne snage branitelja i neprijatelja bile nerazmjerne.

Južno bojište zapravo je prva svehrvatska operacija u kojoj se "rodilo bratstvo brigada koje traje do današnjih dana", istaknuo je Ivica Tolić.

Na skupu su govorili i ravnatelj Hrvatskoga memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rada Ante Nazor, Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, jedan od zapovjednika obrane Dubrovnika brigadni general Veselko Gabričević, general Tomo Medved iz Prve brigade ZNG-a, general Drago Matanović iz Druge brigade te brigadir Stanko Čelar iz Četvrte brigade ZNG-a.

Izlaganje i zaključci sa skupa bit će objavljeni u zborniku.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙