FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije trećine oboljelih od psorijaze treba emocionalnu podršku

Autor: lbak
ZAGREB, 23. listopada 2012. (Hina) - Rezultati prvog istraživanja kvalitete života psorijatičnih bolesnika provedenog u Hrvatskoj pokazali su da izraženost promjena na koži kod oboljelih od psorijaze uzrokuje niz problema u partnerskim i obiteljskim odnosima te profesionalnom životu.

Rezultate su u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a "Sestre milosrdnice" danas prikazali predstavnici Društva psorijatičara Hrvatske, u povodu obilježavanja Svjetskog dana psorijaze (29. listopada) i početka kampanje "Fokus na mene, a ne na moju kožu". Kampanja će biti predstavljena u subotu, 27. listopada, na zagrebačkom Cvjetnom trgu gdje će biti postavljena instalacija putem koje će svatko moći bar na trenutak doživjeti kako je to biti u koži oboljelog od psorijaze te info pult za sve građane.

U Hrvatskoj od psorijaze boluje oko 80 tisuća osoba, što je čini jednom od najčešćih kroničnih kožnih bolesti.

Istraživanjem provedenim tijekom rujna i listopada, u kojem je sudjelovalo 274 bolesnika iz 12 ustanova, po prvi su se puta dobili podaci o kvaliteti života psorijatičnih bolesnika te o svakodnevnim problemima s kojima se susreću, a tiču se zdravstvenog, socijalnog, ekonomskog i profesionalnog aspekta života oboljelih osoba.

Istraživanje je pokazalo da zbog predrasuda okoline i osjećaja srama na javnim mjestima uzrokovanog izgledom kože gotovo dvije trećine bolesnika treba emocionalnu podršku, što govori o dodatnoj potrebi za podizanjem javne svijesti o toj bolesti u društvu kako bi se ono pravilno educiralo.

Analiza podataka povezanih sa socijalnim aspektom kvalitete života pacijenata s psorijazom u smislu obiteljskih i društvenih odnosa te stigmatizacije i emocionalnih tegoba pokazala je kako 60 posto oboljelih treba emocionalnu podršku.

Podaci istraživanja vezani za ekonomski aspekt kvalitete života oboljelih pokazuju da promjene na koži puno ili jako mnogo utječu na profesionalni život 26 posto bolesnika.

Predsjednik Društva psorijatičara Hrvatske Darko Bošnjak istaknuo je da se iz dobivenih podatka može zaključiti kako ova bolest ima velik utjecaj na ukupnu kvalitetu života oboljelih dodavši da je potrebno podići ukupnu razinu društvene svijesti kako bi se svim bolesnicima omogućilo što lakše rješavanje njihovih problema.

"Ako ovom kampanjom barem malo podignemo svijest o ovoj bolesti u društvu, mislim da smo već napravili mnogo", naglasio je.

Psorijaza je kronična upalna bolest kože obilježena pojavom oštro ograničenih crvenkastih ploča prekrivenih srebrno bijelim ljuskama. Osim kože, bolest redovito zahvaća vlasište i nokte, a u pojedinih bolesnika i zglobove u vidu psorijatičnog artritisa. Bolest se može kontrolirati lijekovima, vrlo je česta i pojavljuje se kod osoba čiji imunološki sustav dobiva pogrešne signale koji uzrokuju prebrzo obnavljanje stanica kože. U težem obliku može dovesti do invalidnosti, psihičkih poremećaja i metaboličkih bolesti koje oštećuju brojne organe te skraćuju život oboljelih. Iako ova bolest nije zarazna, zbog neupućenosti izaziva strah od zaraze i gađenje zbog nagrđujućih promjena na koži što dodatno stigmatizira oboljele.

(Hina) xlbak yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙