FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici šokirani presudom talijanskim seizmolozima

Autor: mtro
PARIZ, 22. listopada 2012. (Hina/AFP) - Nekoliko europskih znanstvenika je izjavilo da su šokirani presudom njihovim talijanskim kolegama koji su osuđeni na zatvorske kazne i tu presudu smatraju vrlo opasnim presedanom.

Talijansko pravosuđe je odgovornim za ubojstvo iz nehata proglasilo sedam članova Talijanskog povjerenstva za procjenu opasnosti od katastrofe koje se sastalo u Aquili šest dana prije potresa 6. travnja 2009. i u kojem je bilo šest stručnjaka za potrese i zamjenik direktora Civilne zaštite.

"Duboko smo zabrinuti, nije osuđena samo seizmologija, već cijela znanost", ocijenila je Charlotte Krawczyk, predsjednica odjela za seizmologiju Europske unije geoznanosti (GSU).

"Presuda je pogodila ravno u pravo znanstvenika da se pošteno i neovisno izjasne", precizirala je u telefonskom razgovoru iz Njemačke. Svi znanstvenici su šokirani, dodala je Krawczyik.

"Pokušavamo se organizirati i sastaviti jaku zajedničku deklaraciju kako se ti znanstvenici ne bi našli u zatvoru", rekla je.

Seizmolozi smatraju da je nemoguće predvidjeti potres i da jednostavna izjava znanstvenika u vezi opasnosti može izazvati paniku, a u slučaju da se ne dogodi potres, znanstvenik može izgubiti svaku vjerodostojnost.

Roger Musson iz British Geological Survey je rekao da će ta presuda potaknuti ne samo seizmologe već cijelu znanstvenu zajednicu da postanu iznimno oprezni pri iznošenju mišljenja.

"Radi se o vrlo opasnom presedanu i strahujem da bi to moglo obeshrabriti znanstvenike u iznošenju mišljenja o opasnostima prirodnih pojava", rekao je Richar Walter sa sveučilišta Oxford.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙