FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cameron: BBC će morati odgovoriti na pitanja o Savileu

Autor: kgab
LONDON, 22. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak da će BBC, televizija koju financira država, morati odgovoriti na ozbiljna pitanja glede skandala sa seksualnim zlostavljanjem u koji je bila umiješana jedna od njegovih bivših zvijezda te navoda da su šefovi to zataškavali.

Sve je većem pritisku izložen novi šef BBC-a George Entwistle od kojega se traži da objasni zašto je renomirana medijska organizacija odustala od svoje priče o navodnom zlostavljanju maloljetnih djevojaka i njihovu zlostavljaču Jimmyju Savileu, ekscentričnom BBC-jevom spikeru koji je umro lani s 84 godine, a koji je zloupotrijebio svoj status zvijezde i uglednoga humanitarca.

"Razvoj događaja izaziva zabrinutost zato što je BBC promijenio svoju priču o tome zašto je odustao od emitiranja Newsnighta o Jimmyju Savileu", kazao je Cameron. "To su ozbiljna pitanja. Na njih se mora odgovoriti."

U ponedjeljak je urednik Newsnighta Peter Rippon podnio ostavku nakon što je BBC priopćio da je on dao neprecizna ili nepotpuna objašnjenja o tome zašto je iz te emisije prošle godine povukao prilog o istrazi protiv Savilea.

Ta afera, koje je izbila nakon što je početkom ovog mjeseca objavljen dokumentarac na privatnom kanalu ITV koji je uništio sliku o jednoj od najslavnijih figura britanske televizije tijekom 1970-ih i 1980-ih, jako je kompromitirajuća za BBC koji se ispričao i obećao internu istragu.

Britanski BBC se ispričao ženama koje tvrde da ih je jedna od glavnih zvijezda te televizije seksualno zlostavljala prije više desetljeća, ali u Britaniji se sve glasnije postavlja pitanje uloge i ponašanja BBC-a, televizije koju financira država, u tom slučaju.

Neke žene kažu da ih je Savile zlostavljao kad su bile 12-godišnje djevojčice. Po njihovim riječima, na BBC-ju je u sedamdesetima i osamdesetima, u vrijeme najveće Savileove slave vladala kultura seksualnog zlostavljanja. Neke su djevojke čak napadnute u prostorijama BBC-a.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙