FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šest milijuna teško bolesnih Iranca pogođeno sankcijama

Autor: mtro
TEHERAN, 21. listopada 2012. (Hina/8AFP) - Oko šest milijuna teško oboljelih pogođeno je zapadnim gospodarskim sankcijama određenim Iranu, rekla je jedna iranska zdravstvena dužnosnica čije stavove u nedjelju prenosi vladin dnevni list Iran Daily.

Te sankcije su jako pogodile uvoz farmaceutskih proizvoda i medicinske opreme za tretiranje teških bolesti, poput raka, multiple skleroze i insuficijencije bubrega, rekla je Fatemeh Hašemi, dužnosnica Zaklade za teške bolesti, koja pokriva oko 6 milijuna Iranaca.

Iako se zapadne sankcije ne odnose na prodaju lijekova i medicinske opreme Iranu, bankarski embargo je zakomplicirao njihov uvoz i višestruko povećao njihovu cijenu i tako izazvao nestašice u nekim područjima, rekla je.

Osjećamo nestašice uglavnom za liječenje raka i multiple skleroze, ali i u njezi anemije djece i dijaliziranih, precizirala je. To je prvi puta da je neki iranski dužnosnik spomenuo obim utjecaja zapadnih sankcija na javno zdravstvo u Iranu.

Do ovog ljeta, službeni stav režima je bio da sankcije tek minimalno djeluju na zemlju, a rijetke aluzije medija odnosile su se na povišenje cijena lijekova.

"Cijene domaćih lijekova su se povisile od 15 do 20 posto tijekom posljednja tri mjeseca, a uvezenih između 20 i 80 posto", naveo je prošlog tjedna dužnosnik iranske farmaceutske trvtke Mohamad Hosein Hariri, prenijela je tada agencija Isna.

On je tada upozorio da ih očekuje kriza lijekova u bliskoj budućnosti ukoliko čelnici ne riješe taj problem. Iran Daily prenosi da je Hašemi u kolovozu poslala pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i tražila da intervenira kod zapadnih zemalja i postigne ukidanje političkih sankcija koje nedopustivo pogađaju bolesne u Iranu.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙