FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić se u Berlinu s Polenzom o Hrvatskom ulasku u EU

Autor: vmrs
ZAGREB, 18. listopada 2012. (Hina) - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u četvrtak u Berlinu s predsjednikom vanjskoplitičkog odbora Bundestaga Ruprechtom Polenzom koji je kazao kako će Bundestag ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU-om ukoliko Hrvatska ispuni sve uvjete iz nedavnog izvješća Europske komisije, a ako ne da će joj biti ostavljeno vrijeme da to učini, rekao je za Hinu Mesićev savjetnik.

Polenz je najavio da će proces ratificiranja hrvatskog pristupnog ugovora početi u Bundestagu prije kraja godine, ali će sadržajna rasprava pričekati do proljeća 2013. kad će Europska komisija objaviti novo izvješće o napretku Hrvatske, rekao je Tomislav Jakić.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Bundestaga naglasio je da, ispuni li do tog vremena Hrvatska sve točke na koje je upozorena u nedavno objavljenom izvješću Europske komisije, neće biti nikakvih problema da Bundestag izglasa ratifikaciju pristupnog ugovora.

No ne bude li to slučaj, dodao je njemački političar, Hrvatskoj će biti ostavljeno još određeno vrijeme da ispuni sve zahtjeve što se pred nju postavljaju.

Mesić je rekao da je sva upozorenja koja je Hrvatska tijekom proteklih godina dobivala iz prijateljskih zemalja pa tako i najnovije primjedbe koje su došle iz Njemačke, shvaćao isključivo u funkciji izražavanja potpore završetku hrvatskog europskog puta i poticaja da se u završnoj dionici učini što više i što bolje.

Obostrano je naglašena važnost regionalne suradnje i što boljih odnosa među zemljama regije. Jer, istaknuto je s njemačke strane, ujedinjena Europa ne želi uvoziti neriješene balkanske probleme.

Mesić u Berlinu sudjeluje na panelu o posljedicama hrvatskog ulaska u EU na zemlje regije. Uz njega u uvodnom dijelu panela govorit će i predsjednik Bundestaga Norbert Lammert koji je nedavno ocijenio da Hrvatska nije zrela za članstvo u Europskoj uniji.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙