FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: međunarodna konferencija o poduzetništvu

Autor: ivuc
OSIJEK, 18. listopada 2012. (Hina) - Na dvodnevnoj Međunarodnoj konferenciji o poduzetništvu "Inovativnost+poduzetništvo=konkurentnost", koja je danas počela u Osijeku u organizaciji osječkog Poduzetničkog inkubatora "Bios" i osječkog Centra za poduzetništvo, okupilo se više od 150 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a središnja tema je ulazak Hrvatske u Europsku uniju te kako će se to odraziti na hrvatske poduzetnike i njihovo poslovanje.

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak kazala je kako Ministarstvo potiče ovakve konferencije jer želi kroz eduakciju poduzetnike što bolje pripremiti za strukturne europske fondove sa višestruko većim sredstvima od dosadašnjih.

Voditeljica Službe za potporu ulaganja i investicije toga ministarstva Ljiljana Zajc kazala je kako mala i srednja poduzeća čine više od 99 posto ukupnog gospodarstva u Hrvatskoj, imaju udio u BDP-u veći od 50 posto te 63 posto u ukupnoj zaposlenosti.

Navela je kako su mala i srednja poduzeća u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila rast ulaganja u dugotrajnu imovinu, povećanje izvoza za više od 10 posto te 13.000 novih radnih mjesta, a da bi novi zakon o poticanju investicija i unapređivanju investicijskog okruženja s novim sustavom poticajnih mjera trebao potaknuti daljnja ulaganja i rast gospodarstva.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić upozorio je kako nećemo imati domaćih ni stranih ulagača ako oni nailaze na nepovoljne uvjete, od cijene zemljišta, različitih naknada te doprinosa i nameta na plaće koji poskupljuju cijenu rada.

Voditeljica katedre za poduzetništvo osječkog Ekonomskog fakulteta Slavica Singer ocijenila da Hrvatska, ako želi učinkovito koristiti strukturne europske fondove, mora primjeniti tzv. "pametnu specijalizaciju", odnosno identificirati ono u čemu smo jako dobri i na tome odrediti prioritete. Vjerujem da je kraj djelovanju putem fragmentiranih i malih programa, nesuradnji poslovnog sektora, sveučilišta i lokalne uprave, jer nas to može odvesti u situaciju da nećemo moći koristiti ono što će nam biti na raspolaganju, smatra Singer.

Sudionici konferencije, uz ostalo, raspravljat će o primjerima dobrog korištenja sredstava europskih fondova, djelovanju poduzetnika u sklopu klastera te strategiji komunikacije na društvenim mrežama.

(Hina) xivuc yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙