FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel brani svoju ministricu od optužbi za plagiranje

Autor: akoz
BERLIN, 15. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je u ponedjeljak blisku suradnicu iz vlade suočenu s optužbama za plagiranje u njenom doktoratu, optužbe slične onima zbog kojih je prošle godine otišao njen ministar obrane i kancelarkin mogući nasljednik.

Merkel je rekla da ima povjerenja u ministricu obrazovanja Annette Schavan nakon što je tjednik Der Spiegel izvijestio da je u provjeri njenog doktorata iz 1980. zaključeno da su dijelovi rada plagirani te se preporučuje oduzimanje doktorske titule.

Schavan, članica Merkeline konzervativne demokršćanske stranke CDU, je optužbe odbacila. Ona je među prvima osudila bivšeg ministra obrane Karl-Theodora zu Guttenberga za plagiranje u doktoratu ocijenivši to "sramotnim". On je kasnije odstupio s dužnosti.

Optužbe protiv Schavan su za kancelarku problematičnije stoga što dolaze godinu dan prije izbora i zato što je ona ministrica obrazovanja.

"Imam puno povjerenje u ministricu", rekla je Merkel na konferenciji za tisak, uporabivši izraz koji zvuči manje odlučno od onih koje je koristila braneći zu Guttenberga. "Ona je rekla da će imati izjavu za sveučilište. Sveučilište će onda morati odlučiti što će učiniti".

Schavan optužbe za plagiranje prate od svibnja te je od svog sveučilišta u Dusseldorfu zatražila da ih provjeri. U izvješću duesseldorfskog filozofskog fakulteta rečeno je da su nađene indikacije "plagijatorskog pristupa" na 60 od 351 stranice rada, izvijestio je Der Spiegel.

Schavan je u razgovoru za list Rheinische Post od ponedjeljka u potpunosti odbacila optužbe i najavila da će na optužbe odgovoriti čim sama vidi izvješće.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙