FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNB: anketa o kreditnoj aktivnosti banaka

Autor: dsta
ZAGREB, 15. listopada 2012. (Hina) - Hrvatska narodna banka ovog je mjeseca započela s provođenjem "Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka", kojoj je cilj stjecanje uvida u kretanje standarda i uvjeta kreditiranja poslovnih banaka te u promjene ponude i potražnje za kreditima u Hrvatskoj, objavila je središnja banka na svojim web stranicama.

Rezultati ankete pomoći će u razumijevanju kretanja na tržištu kredita i time poduprijeti analitičke i istraživačke zadatke središnje banke, te će koristiti i kao potpora za donošenje odluka monetarne politike. Također, rezultati ankete bit će dodatna korist za poslovnu zajednicu i širu javnost, navode iz HNB-a.

"Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka" metodološki je usklađena s anketom koju za područje eura provodi Europska središnja banka još od 2003. godine.

Anketa sadrži 17 pitanja pri čemu se dio pitanja odnosi na kretanja u protekla tri mjeseca odnosno prethodno tromjesečje, a dio na očekivanja za sljedeća tri mjeseca odnosno iduće tromjesečje. Anketa će se provoditi četiri puta godišnje, krajem pojedinog tromjesečja.

Pitanja su grupirana s obzirom na dva tipa kreditnih portfelja poslovnih banaka - stanovništvo i poduzeća. Za oba sektora upitnik obuhvaća pitanja kojima se nastoji razlučiti utjecaj činitelja ponude i potražnje na kreditnu aktivnost banaka.

(Hina) xpp/xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙