FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 14. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Projekcijom filma "Posljednji Elvis" Armanda Boa, pričom o neobičnom argentinskom imitatoru Elvisa Presleya, večeras je u zagrebačkom kinu "Europa" počeo 10. Zagreb Film Festival (ZFF), na kojemu će se u idućih osam dana prikazati stotinu filmova, od kojih se pedesetak natječe za nagrade. Po riječima direktora ZFF-a Borisa T. Matića, festival je napredovao od skromnih početaka prije deset godina i prikazivanja filmova na dva ekrana. Festival se ove godine održava s najvećim brojem filmova dosad, a od osnutka brojevi su nam se umnogostručili na svim poljima - od gledatelja, programa i filmova koja prikazujemo, do kina, gostiju i ljudi koji opslužuju festival, rekao je Matić u povodu jubilarnog izdanja festivala. Stotinjak filmova ovogodišnjeg festivala dolazi iz 40-tak zemalja, prikazat će se u deset različitih programa na šest lokacija, u zagrebačkim kinima "Europa", "Tuškanac", "Grič" te u Zagrebačkom plesnom centru, Muzeju suvremene umjetnosti i Dokukinu KIC. Trećinu filmova iz dugometražne konkurencije režirale su žene, nakon venecijanske Mostre u Zagreb dolazi film "Vadžda" prve ženske redateljice u Saudijskoj Arabiji. Haifaae al Mansou te hvaljeni"Lore " australske redateljice Cate Shortland, a iz regije su uvršteni "Djeca" bosanskohercegovačke redateljice Aide Begić te "Klip" srpske autorice Maje Miloš. Iz dokumentarnog programa izdavajaju se radovi posvećeni konceptualnim umjetnicima, među njima film ""Marina Abramović: Umjetnik je prisutan", a prikazat će se i dva domaća dokumentarca, "Čedo" Nikole Strašeka" i "Goli otok" Darka Bavoljaka. Uz tradicionalne popratne programe, "Bibijadu", "Velikih 5" i "Moj prvi film" uvedeni su i novi - "Špijunski film" i "Moj treći film". Prikazat će se i retrospektiva austrijskog redatelja Michaela Glawoggera, člana žirija za dokumentarni film i jednog od stotinjak gostiju ovogodišnjeg festivala. Novina festivala je objedinjavanje nekoliko edukativnih radionica pod zajednički naziv "Industrija mladost!", namijenjenih svima koji se žele okušati u stvaranju filmova. Zagreb Film Festival dodjeljuje nagradu "Zlatna kolica" za dugometražni igrani, dokumentarni i kratki igrani film te za najbolji hrvatski film u programu "Kockice", u sklopu kojega pobjednik dobiva i deset tisuća kuna od Društva hrvatskih filmskih redatelja. HT sponzorira nagradu publike. Ovogodišnju Nagradu Albert Kapović Hrvatske udruge producenata, koja se dodjeljuje u spomen na tog utemeljitelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), primio je na otvorenju Siniša Juričić za izniman međunarodni angažman na području dokumentarnog filma, a posebice za festivalsku uspješnicu "Posljednja ambulantna kola Sofije". Festival je otvorila zagrebačka dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević, a na svečanosti je bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) večeras je zatvoren 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se od 10. listopada predstavio 341 izlagač iz 25 zemalja. Oni su svoje proizvode i usluge predstavili na više od 38 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona ZV-a. Uobičajeno, Ambientu je pratilo i niz stručnih događanja poput tradicionalnog poslovnog kluba, koji se bavio mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu Europske unije (EU). Tom prilikom je istaknuto kako tržište EU za drvnu industriju predstavlja veliku šansu ali i izazov, no nužne su strukturne prilagodbe i oživljavanje razvojnih aktivnosti kako bi se nosila sa konkurencijom. Vlada će, kako je tada najavljeno, i dalje svoje aktivnosti usmjeravati da pomogne tom sektoru kako bi se potaknula konkurentna proizvodnja i povećala ukupna konkurentnost tog sektora. U sklopu Ambijente na ZV-u je održano i međunarodno znanstveno savjetovanje "Drvo je prvo - znanjem i tehnologijom do konkurentnosti sektora šumarstva i prerade drva", a dodijeljena su i priznanja kvalitete najviše ocijenjenim proizvodima Mobil optimum, priznanja izlagačima za cjelovitost marketinškog nastupa te priznanja za najuspješnije ambijentalno izlaganje.

ZAGREB - U automobilskoj nesreći koja se dogodila večeras u Dugom Selu jedna je osoba smrtno stradala, dok je druga ozlijeđena i prevezena u bolnicu, potvrdili su Hini iz Policijske uprave zagrebačke. Do nesreće je došlo oko 17,20 sati u Ulici Ivana Horvatića 64 u Dugom Selu, kada je iz još neutvrđenih razloga osobni automobil sletio s ceste i zabio se u kuću. Pri tome je jedna osoba izgubila život, dok je druga ozlijeđena i prevezena u bolnicu. Više pojedinosti o okolnostima nesreće znat će se nakon završetka policijskog očevida, koji je u tijeku.

OSIJEK - Od posljedica sudara putničkog vlaka i osobnog automobila u Osijeku, u osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) umro je 18-godišnji putnik iz automobila, s prebivalištem na području Donjega Miholjca, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava (PU). Nesreća se dogodila danas oko 10,30 sati na željezničko cestovnom pružnom prijelazu u industrijskoj zoni u Osijeku, kada se putnički vlak, koji se kretao iz Đakova prema Osijeku, sudario s automobilom VW Polo, koji je vozio prema prigradskom naselju Brijest. Uz 54-godišnjeg vozača, u automobilu se nalazio i 18-godišnji putnik, a obojica su teško ozljeđena. Pomoć im je pružena u osječkom KBC-u, ali je 18-godišnji putnik naknadno preminuo od zadobivenih ozljeda.

ZAGREB - Hrvatski radio u sklopu nove programske sheme, od ponedjeljka, 15. listopada, emitira na 1. programu novu polusatnu kontakt emisiju "Oporbeni zarez", u kojoj će dva puta mjesečno gostovati predsjednici hrvatskih oporbenih parlamentarnih stranaka, izvijestili su danas s Hrvatskog radija. U prvom izdanju "Oporbenog zareza" sutra od 15,30 do 16 sati na 1. programu Hrvatskog radija gostuje predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko. Inače, ponedjeljkom u istom terminu od 15,30 do 16 sati, dva puta mjesečno kao i do sada na 1. programu Hrvatskog radija emitiraju se emisije "S predsjednikom uz kavu" u kojoj gostuje predsjedik Republike, te s "S Markova trga" u kojoj gostuje predsjednik Hrvatskog sabora.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙