FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjedi u Madridu protiv načina rješavanja krize

Autor: vrad
MADRID, 13. listopada 2012. (Hina/AFP) - Oko dvije tisuće Španjolaca prosvjedovalo je u subotu u središtu Madrida protiv načina rješavanja financijske i gospodarske krize, upozoravajući na činjenicu da španjolske banke primaju veliku pomoć dok stanovništvo trpi restrikcije.

Prosvjednici su se okupili na poziv "gnjevnih", začetnika velikog prosvjednog pokreta u Španjolskoj, izvikujući geslo skupa: "Nikome ništa ne dugujemo i nećemo platiti" i lupajući loncima.

Sudionici prosvjeda, muškarci i žene svih životnih dobi, neki s djecom, krenuli su ispred zgrade predstavništva Europske unije (EU) u španjolskoj prijestolnici i preko središta grada stigli na trg Puerta del Sol, mjesto okupljanja pokreta "gnjevnih".

"Stalno nam lažu govoreći da je kriza posljedica cijene javnih usluga, zdravstva, školstva, a znamo da vlade financiraju banke", rekla je Marita Casa, umirovljena učiteljica.

Prosvjednici u njezinoj blizini izvikivali su: "Ovo nije kriza, ovo je prijevara" i "Nećemo platiti ovaj dug".

"Čini mi se jadno što je Europskoj uniji dodijeljena Nobelova nagrada za mir", ljuti se Olga Diez (45), zaposlenica agencije za nekretnine koja već tri mjeseca nije dobila plaću i smatra da je Europska komisija zajedno s drugima odgovorna što obični građani plaćaju za krizu koju nisu uzrokovali.

"Treba tražiti račun na svim razinama, građanskog i kaznenog prava, od poduzetnika, političara i bankara, neka vrate sav novac koji su ukrali", kazao je inženjer Antonio Perez (40).

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙