FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počinje Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe

Autor: gvla
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe (Zagreb kom), ove godine u svojem sedmom izdanju, od 12. do 20. listopada donosi sedam koncerata koji će u jednako toliko tematskih večeri u Hrvatskom glazbenom zavodu okupiti domaću i inozemnu glazbeničku elitu s ciljem popularizacije klasične, posebice komorne glazbe.

"Nakon što je zbog nedostatka financiranja otkazan jedan od izvorno planiranih osam koncerata, Zagreb kom ove godine donosi sedam različitih koncertnih programa koji će okupiti vrsne mlade glazbenike iz cijelog svijeta u komornim sastavima kakvi se ne mogu čuti nigdje drugdje", ističe se u priopćenju organizatora.

Uz brojne "stare" festivalske znance poput violinista Stefana Milenkovića i pijanistice Laume Skride, ove godine festival će ugostiti čak trećinu novih izvođača, među kojima i istaknutu mladu norvešku violinističku zvijezdu Vilde Frang.

Program će u petak 12. listopada otvoriti koncert pod nazivom '8 godišnjih doba', na kojem će biti izveden ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar "Četiri godišnja doba" talijanskog baroknog skladatelja Antonija Vivaldija, te četiri tanga istoga naziva argentinskog kompozitora Astora Piazzolle.

Od ostalih značajnih skladbi programa izdvajaju se "Trio za rog, violinu i glasovir" Johannesa Brahmsa, u kojem će na koncertu 'Johannes Brahms & Friends' 18. listopada rog svirati Radovan Vlatković, zatim Dvorakov "Američki" Gudački kvartet br. 12 u F-duru, op. 96, koji će biti izveden 19. listopada u programu 'Americano', te Šostakovičev "Glasovirski kvintet u g-molu" koji će ujedno na završnom koncertu 'Ruska noć' 20. listopada zaključiti ovogodišnji ciklus.

Organizatori festivala naročito su ponosni što su, nakon stanke, u program vratili 'Mozartovu matineju', koja u nedjelju 14. listopada donosi Mozartovu "Sonatu za violinu i glasovir u F-Duru" i "Glasovirski kvartet u Es-Duru", te skladbu "MozART a la Haydn" Alfreda Schnittkea.

Tu je i program iznenađenja pod nazivom "Contemporary Music Lounge", koncert suvremenih skladbi po izboru glazbenika na kojemu će u "preuređenoj" dvorani HGZ-a slušatelji sjediti za stolovima tik do umjetnika, u opuštenoj barskoj atmosferi. U "Bečkoj noći" 13. listopada sladokusce čeka širok raspon bečkoga zvuka, od gotovo salonskoga preko klasike do početaka dodekafonije.

Festival je proizašao 2006. iz ideje jedne od vodećih violinistica mlađega naraštaja Susanne Yoko Henkel, umjetničke ravnateljice festivala, i njezina supruga Dalia Despota, direktora festivala, o popularizaciji komorne glazbe, "kako bi se komornu glazbu predstavilo kao ono što ona doista jest - puna energije, glazba koja može probuditi, dodirnuti i uskovitlati najdublje emocije".

Festival je do sada ugostio 78 glazbenika iz 25 zemalja svijeta, te je do danas dosegao kvalitetu međunarodnih manifestacija te vrste u svijetu.

(Hina) xgvla yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙