FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija načelnika GS OS Američko-Jadranske povelje

Autor: ista
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić sudjeluje na sastanku načelnika glavnih stožera zemalja potpisnica Američko-jadranske povelje A-5 (Albanije, BiH, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske) koji se od 9. do 11. listopada održava u Tirani, priopćilo je u srijedu Ministarstvo obrane.

Hrvatska od 1. srpnja do 31. prosinca predsjeda tom vojno-političkom organizacijom zemalja jugoistoka Europe koje već jesu ili žele postati punopravne članice NATO-a i na različite načine surađuju u misiji NATO-a u Afganistanu.

General pukovnik Lovrić je podsjetio da je suradnja počela još 2005. kada je u tu zemlju upućem prvi albansko-makedonsko-hrvatsko medicinski tim i nastavila se nizom aktivnosti, uključujući zajedničku obuku te osiguranje mentora i instruktora za školu vojne policije afganistanske vojske.

Dodao je da će se suradnja proširiti na obuku i zajedničko sudjelovanje instruktora i mentorskih timova u međunarodnim operacijama potpore miru. "Uz NATO-ove operacije, zajedničko sudjelovanje u operacijama moglo bi se proširiti na uključivanje u EU borbene skupine i misije UN-a", zaključio je general Lovrić.

Konferencija je potvrdila suradnju među zemljama članicama, proširenje interesa i područja suradnje kroz razvoj regionalnih inicijativa. Istaknuta je potpora zajedničkom obučavanju i sudjelovanju u regionalnim multilateralnim vježbama, posebice u vezi sa sigurnošću, operacijama odgovora na krize, humanitarnom pomoći i pomoći kod katastrofa te je potvrđena potpora regionalnom pristupu sudjelovanja u multinacionalnim operacijama potpore miru, navodi se u priopćenju.

(Hina) xpp/xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙