FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za srijedu, 10. listopada

Autor: mbuj
ZAGREB, 10. listopada 2012. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za srijedu, 10. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor će, u nastavku 5. sjednice, birati svog novog predsjednika, za kojega SDP predlaže Josipa Leku, dosadašnjeg potpredsjednika i obnašatelja dužnosti predsjednika. Klub SDP-a odlučio je i da će Dragicu Zgrebec, dugogodišnju saborsku zastupnicu, predložiti za potpredsjednicu Sabora. SDP je najavio i da će Leku na dužnosti predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav naslijediti SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, te da će preminulog Borisa Šprema u zastupničkim klupama zamijeniti dosadašnja zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) Hrvatskog sabora. Na dnevnom redu je rasprava o zahtjevu predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića da zastupnički mandat stavi u mirovanje, te da ga u zastupničkim klupama počne mijenjati Dragan Crnogorac. Zahtjev za mirovanje zastupničkog mandata Saboru je uputio i SDSS-ovac Jovo Vuković, pa bi se umjesto njega u zastupničke klupe trebao vratiti Mile Horvat. MIP će odlučivati i o ostavci koju je na zastupničku dužnost podnio bivši predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) Josip Friščić, umjesto kojega bi zastupnički mandat trebao početi obnašati njegov nasljednik na čelu HSS-a Branko Hrg (9 sati, dvorana Stjepana Radića, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare Ministarstva branitelja u povodu predstavljanja Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Mjere koje se predlažu tim zakonom izložit će ministar branitelja Predrag Matić Fred (10,30 sati, Kino Europa, Varšavska ulica 3).

ZAGREB - U povodu Europskog dana darivanja organa koji se obilježava 13. listopada, Ministarstvo zdravlja organizira izložbu fotografija "Novi život na dar". Otvorenju izložbe nazočit će ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji će uručiti nagrade autorima najboljih fotografija. Ministarstvo zdravlja pokrenulo je foto natječaj sa željom daljnjeg poticanja solidarnosti i ukazivanja na važnost darivanja organa. Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini (12 sati, Galerija Hrvatske pošte, Jurišićeva 13).

ZAGREB - Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Fimi medija nastavit će se ispitivanjem bivšeg direktora Ine i Croscoa Bojana Milkovića i Mladena Bradača. Milkoviću se inače sudi zbog navodnog primanja gotovo osam milijuna kuna mita u zamjenu za dodjeljivanje poslova tvrtkama koje su radile na Croscovim platformama za eksploataciju plina. Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Uz bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5).

ZAGREB - U povodu medunarodne konferencije Foruma jugoistočne Europe o prilagodbi klimatskim promjenama koja će se održati u Zagrebu od 10. do 11. listopada, organizator, Hrvatski Crveni križ, održat će konferenciju za novinare. Sudionici će promovirati dva značajna dokumenta nastala kao rezultat provodenja IPA projekta na području jugoistočne Europe - nacionalnu te regionalnu procjenu ranjivosti od klimatskih promjena te TV spot koji se bavi problematikom smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe klimatskim promjenama (11 sati, hotel "Dubrovnik", Ljudevita Gaja 1, dvorana Mažuranić, 1. kat).

ZAGREB - Filozofski fakultet organizira znanstveni skup u prigodi početka studija judaistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i otvaranja Instituta "Moses Mendelssohn" (Institut je podružnica Centra "Moses Mendelssohn" pri Sveučilištu iz Postdama, SR Njemačka). Skup će otvoriti šef Katedre za judaistiku prof. Ivo Goldstein i direktor Centra "Moses Mendelssohn" Sveučilišta u Postdamu (Das Moses Mendelssohn Zentrum für europäisch-jüdische Studien) prof. Julius H. Schoeps (11 sati, Vijećnica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivana Lučića 3).

ZAGREB - "Dan arhiva" bit će svečano obilježen u Hrvatskom državnom arhivu, koji će predstaviti svoje aktivnosti i postignuća u proteklom razdoblju. Tom prigodom bit će i dodijeljena priznanja i zahvalnice Arhiva te otvorena arhivska izložba "Voda oko nas". Hrvatski državni arhiv će u povodu Dana arhiva otvoriti vrata javnosti od 11. do 13. listopada (12 sati, Velika čitaonica, Hrvatski državni arhiv, Trg Marka Marulića 21).

ZAGREB - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje predstavit će knjigu Jakova Mikalje "Blago jezika slovinskoga (1649./1651.)" Autorica koncepcije i popratne studije je dr.sc. Darija Gabrić-Bagarić. Knjigu će predstaviti akademik Radoslav Katičić, prof. Marko Samardžija, prof. Diana Stolac, dr.sc. Dunja Brozović Rončević i dr.sc. Marija Znika (12 sati, Velika dvorana Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Neven Leskovar

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙