FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Strasbourgu Prvi svjetski forum demokracije

Autor: rtom
STRASBOURG, 5. listopada 2012. (Hina/AFP) - Prvi "Svjetski forum demokracije", koji će u ponedjeljak biti službeno otvoren u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, počeo je neformalno temama koje se tiču mladih ljudi u petak u francuskom gradu Strasbourgu koji je uz Vijeće Europe suorganizator skupa.

Nakon nedavnih političkih promjena u brojnim zemljama željeli bismo da se skup održava svake godine kao rasprava o "stanju demokracije u svijetu", navode Vijeće Europe i Strasbourg u kojem je sjedište te najstarije paneuropske organizacije od 47 članica.

Opća tema prvog skupa je "Demokracija na kušnji: između starih modela i novih stvarnosti", a neformalno je počeo "Skupštinom mladih" pod naslovom "Mladi i demokracija: žrtvovana mlada generacija?".

Osim Ban Ki-moona sudjelovat će i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2011., Tawakkul Karman, tuniski predsjednik Moncef Marzouki i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble.

Forum "okuplja reformatore i svjetske čelnike u potrazi za demokratskim odgovorima na gospodarske, društvene i političke izazove pred suvremenim društvima", rekao je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland.

Više od tisuću sudionika iz stotinjak zemalja, znanstvenika, političara, predstavnika civilnog društva i blogera trebali bi raspravljati o tome može li Arapsko proljeće voditi u trajnu stabilnost, može li nadahnuti reforme u zapadnim društvama ili koje će snage oblikovati budućnsot demokratskih društava.

S interneta su odaslani pozivi za organiziranjem kontraforuma "Okupirajmo lažnu demokraciju".

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙