FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Delo": Bledski susret Rogić-Arhar prvi korak do rješenja

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. listopada 2012.(Hina) - Treći sastanak povjerenika dviju vlada za pitanje Ljubljanske banke Zdravka Rogića i Franceta Arhara, koji su se u četvrtak sastali na Bledu, donio je "prvi korak" u traženju rješenja za to pitanje s kojim Slovenija povezuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, no unatoč konstruktivnosti pregovarača sada sve ovisi od politike, navodi u petak ljubljansko "Delo".

"I Arhar i Rogić tvrde da će svojim autoritetom na pregovore u Baselu, u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS), pokušati nagovoriti i ostale nasljednice bivše SFRJ kako bi se 'konačno definiralo ono što se do sada nije' ", navodi list. "Delo" dodaje da bi do tog sastanka u Baselu moglo doći "možda vrlo brzo", pri čemu se poziva na neimenovani slovenski "visoki diplomatski izvor".

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u četvrtak da Slovenija i dalje očekuje da Hrvatska povuče ovlaštenja dvjema hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke koje se vode na hrvatskim sudovima, nakon čega bi slovenska vlada parlamentu predložila početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU. Za razliku od Erjavca, Rogić i Erhar u četvrtak su nakon sastanka rekli da će pitanje tužbi protiv Ljubljanske banke postati irelevantno ako se za to pitanje nađe rješenje.

Rogić i Arhar na Bledu su najavili nastavak dijaloga te rekli da su se složili o smjeru mogućih rješenja, o kojima nisu za sada željeli javno govoriti jer konačne odgovore moraju dati dvije vlade, ali je sa slovenske strane svakako moguće reći da je na Bledu napravljen "prvi korak da se to pitanje između Slovenije i Hrvatske riješi", navodi list. Delo dodaje da je Hrvatska, koja se dugo opirala slovenskom stajalištu kako se radi o sukcesijskom pitanju, pristankom da se o tome opet razgovara u Baselu priznala da to ipak nije klasično bilateralno pitanje.

Hrvatski stručnjak za Ljubljansku banku Zdravko Rogić izjavio je nakon sastanka s Arharom da se "traži rješenje kako bi pitanje tužbi postalo irelevantno", ali da bi bilo loše kad bi povlačenje tužbi bila jedina opcija jer ih je više. Arhar je potvrđujući to rekao da tužbe protiv Ljubljanske banke ionako nisu neka nova stvar te da će automatski otpasti ako se rješenje za problem Ljubljanske banke.

"Delo" uz to dodaje da će posebno zanimljiv biti čuti sudski iskaz nekadašnjeg hrvatskog ministra za financije Mate Crkvenca. Crkvenac je jedan od svjedoka koji bi trebali nastuupiti na novom ročištu u procesu koji vodi Privredna banka Zagreb protiv Ljubljanske banke, zakazanom za koji 15. ovog mjeseca. Jer, upravo je Crkvenac 2001. godine dao punomoći Privredoj banci Zagreb i Zagrebačkoj banci za njihove tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB), navodi list.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙