FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 5. listopada 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Dvodnevni Svjetski forum medijacijskih centara Međunarodne unije odvjetnika, kojem je cilj potaknuti mirenje (medijaciju) kao i druge izvansudske načine rješavanja sporova, počeo je danas u Zagrebu. Napominjući kako je mirenje u Hrvatskoj uređeno Zakonom o mirenju, predsjednik Centra za mirenje Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Branimir Tuškan rekao je na konferenciji za novinare uoči početka Foruma kako je do sada u Hrvatskoj registrirano 68 izmiritelja koji mirenje provode pred različitim centrima za mirenje. Naglasivši važnost izmiritelja u smanjenju velikog broja predmeta na sudovima, Tuškan je upozorio i da, unatoč dobroj organizacijskoj infrastrukturi i zakonskoj podlozi, mirenje u Hrvatskoj niti izdaleka nije dovoljno zastupljeno jer sa prednostima tog postupka nije upoznata većina građana niti pravnih osoba. Dodao je kako je Centar za mirenje HOK-a ove godine zaprimio 21 predmet, dok ih je u prošloj godini bilo deset. Ističući važnost mirenja kao izvansudskog načina rješavanja sporova, predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da na sudove u Hrvatskoj svake godine dođe 1,6 milijuna predmeta "što je velik broj za populaciju od 4,5 milijuna stanovnika". Dodao je kako mirenje predstavlja kvalitetni način rješavanja odnosa između stranaka u kojem će obje stranke biti kvalitetno zadovoljne nađenim rješenjima.

ZAGREB - Predstavnici Vertikale sindikata obrazovanja danas su građanima na Trgu bana Jelačića, na Svjetski dan učitelja, dijelili proglas kojim upozoravaju da se taj dan u Hrvatskoj obilježava u "mučnoj atmosferi prepunoj negativnih osjećanja, ambijentu zastrašivanja, ucjena, odmazde prema nastavnicima, laži ministara, protusindikalne propagande privatnih medija, odioznog sažaljenja s vrha vlasti i izdaje dijela sindikata". Vlada uništava status učitelja i obrazovanje koje treba biti temelj razvoja gospodarstva, a ako se ugrožava temeljna djelatnost, ugrožava se opstanak i budućnost društva, rekao je Zvonimir Laktašić, predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja. Žele dobiti što gluplje građane i što mračnije doba kako bi se lakše moglo vladati i manipulirati, istaknuo je, ocijenivši da bi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović trebao odstupiti sa svoje dužnosti ako nije sposoban više napraviti za učitelje. Pozvao je građane da im se 11. listopada pridruže u prosvjednoj povorci, koja će se kretati od Trga francuske Republike prema Markovom trgu. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, rekao je kako hrvatski učitelji svoj dan slave "pod teškim tmurnim oblacima koji su se nadvili nad obrazovanjem i naročito nad učiteljima". Ne znamo niti jednu europsku zemlju u kojoj je u javnim službama vlada smanjila plaće samo učiteljima, nastavnicima, profesorima i stručnim suradnicima, toga dosad u Hrvatskoj nije bilo, ustvrdio je.

ZAGREB - Bivši člana Uprave HEP-a Ante Despot priznao je primanje mita i nagodio se s tužiteljstvom pa je na današnjem pripremnom ročištu na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen na 15 mjeseci zatvora i kaznu od 600 tisuća kuna. Uz zatvorsku i novčanu kaznu, Despot će morati vratiti i 200 tisuća kuna primljenog mita, a sutkinja Tanja Pavelin Borzić dosudila mu je i plaćanje 5000 kuna sudskih troškova. U državni proračun tako će ukupno morati uplatiti 805 tisuća kuna. U optužnici potvrđenoj u lipnju ove godine USKOK je Despota teretio da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita, pri čemu je od dvije tvrtke dobio oko 430 tisuća kuna. Kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje svoje je ovlasti zlouporabio od ožujka 2006. do lipnja 2007.

ZAGREB- Stefan Hurlimann, direktor švicarske tvrtke Xenoplast u vlasništvu USKOK-ovog krunskog svjedoka Roberta Ježića, ni danas nije svjedočio na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojega se tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje mita od čelnika mađarske tvrtke MOL radi prepuštanja upravljačkih prava u Ini. Hurlimann je ranije obavijestio hrvatski sud da se nikada neće odazvati njegovu pozivu pa je trebao svjedočiti video vezom. No, tužiteljica Tamara Laptoš izvijestila je da je hrvatsko ministarstvo pravosuđa od švicarskih kolega dobilo odgovor kako je bilo premalo vremena da se svjedočenje organizira. Kazala je i da su u kontaktu sa Švicarcima te da će "učiniti sve" da Hurlimann svjedoči 26. listopada.

Kada je prvi put odbio svjedočiti u postupku Hurlimann je sucu zagrebačkog Županijskog suda Ivanu Turudiću poručio kako smatra da ne može dati nikakav daljnji doprinos sudskom postupku protiv Sanadera te da ostaje kod iskaza iz istrage. U istrazi je, naime, potvrdio Ježićevu izjavu da je MOL preko Xenoplasta uplatio pet milijuna eura mita za Sanadera, što je navodno polovica dogovorenog iznosa za koji je Sanader, po optužnici, prepustio MOL-u upravljanje INA-om.

ZAGREB - U organizaciji udruge "Roda - Roditelji u akciji" danas se u Zagrebu održava "Rodina mliječna konferencija" koja okuplja domaće i strane zdravstvene djelatnike, primalje, liječnike i roditelje u cilju promoviranja i razmjene novih saznanja o dojenju djece. Predsjednica udruge "Roda" Mirela Blažanović prilikom otvorenja konferencije, koja se održava šestu godinu zaredom, poželjela je da ona pridonese povećanju stope dojenja u Hrvatskoj i svijetu. Glavna gošća konferencije je specijalistica ginekologije i porodništva te medicinske genetike zaposlena u Sveučilišnoj bolnici u Oslu, dr. Gro Nylander, koja je održala predavanje "Što bi svi zdravstveni radnici trebali znati o dojenju". Istaknula je da je ljudsko mlijeko kao hrana ujedno i preventivni lijek te dodala da je u usporedbi s dojenim djetetom, dijete hranjeno nadomjesnim mlijekom češće bolesno i ima pet puta veću šansu biti hospitalizirano. Također, kazala je, majke koje doje imaju manju mogućnost oboljenja od raka, dijabetesa i artritisa. Voditeljica "Rodina" ureda u Zagrebu Branka Mrzić Jagatić je rekla da su stope dojene djece u Hrvatskoj vrlo niske i iako većina trudnica uoči poroda kaže da želi dojiti dijete, nakon poroda u prvih šest mjeseci života isključivo dojene djece je samo 17 posto", napomenuvši da je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije da prvih šest mjeseci dijete bude hranjeno isključivo majčinim mlijekom.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙