FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU: studija o štetnosti Monsantova kukuruza nedovoljna

Autor: vmrs
BRUXELLES, 4. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Francuska studija koja je povezala jedan tip genetski modificiranog kukuruza sa zdravstvenim rizikom za štakore nije znanstveno dovoljno kvalitetna da bi se iz nje smjeli izvlačiti zaključci o sigurnosti takvih usjeva, zaključeno je u izvještaju tijela Europske unije za sigurnost hrane objavljenom u četvrtak.

U rujnu su znanstvenici sa sveučilišta u Caenu objavili da su štakori hranjeni genetski modificiranim kukuruzom NK603 tvrtke Monsanto ili izloženi Monsantovim dobro prodavanim herbicidom Roundup pod povećanim rizikom od obolijevanja od tumora, oštećenja više organa i preuranjene smrti.

Zbog te je studije Rusija privremeno zabranila uvoz NK603 kojega ima u stočnoj hrani, a osmišljen je tako da se uzgaja uz upotrebu Roundupa protiv korova.

I francuska je vlada objavila da će zabraniti uvoz potvrde li se ti rezultati, ali drugi stručnjaci dovode u pitanje metode kojima je studija provedena, a Monsanto je objavio kako je uvjeren da su njegovi proizvodi dokazano sigurni.

"S obzirom na to da je ta studija... Imala nejasne ciljeve, a nema ni odgovarajuću strukturu ni analizu (...), EFSA zaključuje da (studija) nije odgovarajuće znanstvene kvalitete za procjenu sigurnosti", objavila je Europska uprava za sigurnost hrane.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙