FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska osigurala kredit EBRD-a za gradnju terminala za ukapljeni plin

Autor: mpuk
VARŠAVA/LONDON, 4. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Poljska je u četvrtak napravila novi korak na putu do ciljanog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu, osiguravši i zadnju investiciju potrebnu za početak gradnje prvog terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG), koji će uvoziti iz Katara.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je da je poljskom operateru plinske mreže Gaz-Systemu odobrila 12-godišnji kredit u iznosu 75 milijuna eura kako bi započeo gradnju terminala.

Postrojenje na Baltiku osigurat će Poljskoj i njezinim srednjoeuropskim i istočnoeuropskim susjedima koji nemaju izlaz na more pristup svjetskom tržištu ukapljenog plina. Trenutno je Poljska gotovo u potpunosti ovisna o ruskom plinu koji kupuje od Gazproma i uvozi plinovodima.

"Ovaj projekt zapravo predstavlja mogućnost da Poljska po prvi put nabavlja trećinu potrebnog plina u zemlji koja nije Rusija“, kazao je za Reuters direktor EBRD-a za energetiku i prirodne resurse Ricardo Puliti.

"Izgradnja terminala u Swinoujscieu trenutno spada među najvažnija ulaganja u Poljskoj“, kazao je ministar financija Mikolaj Budzanowski, čije ministarstvo nadzire državnu imovinu.

EBRD-ov kredit zadnji je element u financijskoj konstrukciji ulaganja ukupne vrijednosti 2,7 milijardi zlota (660 milijuna eura), koje se dijelom financira i sredstvima Europske unije i kreditom Europske investicijske banke (EIB).

Terminal će dobivati plin iz Katara ali dvije trećine njegova uvoznog kapaciteta bit će rezervirano za pošiljke iz drugih zemalja, što bi moglo utrti put jeftinijoj energiji.

"S obzirom na snažne veze SAD-a i Poljske, ne bi me uopće iznenadilo kada bi se dopremao i plin iz SAD-a", kazao je čelnik EBRD-a.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙