FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gruzija se priprema na nepoznanicu, kohabitaciju

Autor: rtom
TBILISI, 3. listopada 2012. (Hina/AFP) - Nakon oporbene pobjede na parlamentarnim izborima Gruzija se priprema za kohabitaciju, potpuno nepoznatu u toj kavkaskoj državi, bivšoj sovjetskoj republici koja nije njegovala političku kulturu kompromisa, ocjenjuju analitičari u srijedu te ističu da je odzvonilo Sakašvilijevu dobu.

Predsjednik Mikhail Sakašvili u utorak je priznao porez svoje stranke na izborima održanima u nedjelju i pobjedu oporbene koalicije Gruzijski san koju vodi milijarder Bidzina Ivanišvili. Za priznanje koje će omogućiti prvi miran prijenos vlasti u postsovjetskoj Gruzije čestitale su mu Sjedinjene Države i Francuska. Budući premijer Ivanišvili, čije se bogatstvo od 6,4 milijarda dolara procjenjuje polovicom gruzijskog proračuna, odmah je izazvao napetost pozivom Sakašviliju da podnese ostavku prije isteka mandata 2013.

Predstavnici dosadašnje vlasti poručili su da će se predsjednički izbori održati za godinu dana kako je i predviđeno te poručili Ivanišviliju neka ne izaziva krizu jer "prijetnja ustavu mogla bi biti opasna igra".

Sakašvili, koji je samostalno vladao od Revolucije ruža 2003., morat će odsad dijeliti vlast s novim premijerom što je situacija posve nova za kavkasku državu koja se osamostalila nakon raspada Sovjetskog Saveza. "Kohabitacija će biti teška u političkom sustavu koji je dosta feudalan", ocjenjuje politolog Thomas De Waal.

I Sakašvili i Ivanišvili politički su neprijatelji koji nisu štedjeli napade u izbornoj kampanji. Milijarder je optužio predsjednika da je počeo kratak rat s Rusijom 2008., čime je Gruzija izgubila proruske pokrajine Južnu Osetiju i Abhaziju u kojima su još raspoređeni ruski vojnici.

Sakašvili je svog protivnika koji se obogatio radeći u Rusiji 90-ih godina, optužio da je igrač Moskve.

Službena Moskva u srijedu je objavila da očekuje "normalizaciju odnosa s Gruzijom nakon pobjede oporbe" što bi trebalo omogućiti gradnju "konstruktivnih odnosa i odnosa poštovanja" sa susjedima. Moskva i Tbilisi prekinuli su odnose od rata 2008. godine.

Sakašviliju i Ivanišviliju bit će teško postići razumijevanje jer su obojica rasla u političkoj kulturi neprijateljski raspoloženoj prema kompromisu, u kojoj ne vladaju propisi i ustanove kao u Europi koji ublažuju potrese, navode analitičari.

Pozivom Sakašviliju da podnese ostavku, Ivanivšili je pokazao više agresivnosti i spremnosti da izazove političku krizu, drže analitičari.

Upozoravaju da će napetosti, osim između dvojice vodećih ljudi, rasti i unutar pobjedničke koalicije Gruzijski san koju čini desetak stranaka raznorodnih vizija, a sve ovise o jednome čovjeku, Ivanišviliju.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙