FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: otvorena izložba "Zlatko Bourek/vojnički dnevnik 1956."

Autor: atod
ZAGREB, 2. listopada 2012. (Hina) - U Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras je otvorena izložba crteža i slika Zlatka Boureka.

Na izložbi prevladava oko 40 djela iz "vojničkog dnevnika 1956." koja su nastala dok je služio vojsku u Ajdovščini.

Tematsku nadopunu vojničkome ciklusu čini 20-ak radova iz 1981. i 1991./92. Na izložbi su i tri autorska animirana filma.

U predgovoru kataloga izložbe akademik Tonko Maroević ističe da je tom izložbom Bourek opet u Zagrebu u svojoj matičnoj ustanovi i kao akademik i kao ustrajni njegovatelj raznih grafičkih i crtačkih disciplina.

Također ističe kako su na izložbi pokazani i kronološki i motivski i tehnološki rasponi njegova maštovitog djelovanja koje redovito počiva i počinje radovima na papiru u mediju olovke, tuša ili ugljena.

Pišući o vojničkome ciklusu, Maroević ističe da tih 40-ak nadahnutih crteža nastaje kao neposredna reakcija na uvjete služenja u konjaničkoj vojsci.

Za rukovet crteža nastalih početkom 80-ih kaže da su vezani uz blisku mu slavonsku sredinu koju često prikazuje u svečanostima, gozbama i odmaranjima.

Početkom Domovinskoga rata 1991. nastao je novi ciklus crteža koji se dijelom nastavlja na tematske i inovativne premise prijašnjih radova, tj. na opuštenu ladanjsku atmosferu slavonske provincije i provenijencije.

Zlatko Bourek umjetnik je naglašene osobne stilistike, uvijek prepoznatljiv po grotesknim deformacijama i gravitacijskim iščašenjima, zapisao je među ostali akademik Tonko Maroević.

(Hina) xta yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙