FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka gura mjere štednje dok vrijeme za sporazum ističe

Autor: bcav
ATENA, 2. listopada 2012. (Hina/Reuters) - Grčka je u utorak održala novi krug pregovora s inozemnim vjerovnicima oko sporne dvije milijarde eura ušteda u proračunu, dok istječe vrijeme za postizanje sporazuma prije sastanka ministara financija eurozone idućega tjedna.

Atena je tjednima "secirala" paket ušteda od 12 milijardi eura koje su njezini zajmodavci iz EU-a i MMF-a odbili potpisati strahujući da neke od njih Atena neće moći provesti.

Drugi dan za redom, inspektori tzv. trojke u kojoj su Europska komisija, Europska centralna banka i MMF suočili su se s bijesnim Grcima koji su ih dočekali na ulazu u zgradu ministarstva financija gdje su se održali pregovori.

Prosvjedi su uslijedili dan nakon što je Grčka objavila nacrt proračuna za 2013. planiranog na nastavku recesije šestu godinu za redom, ali koji nije uvjerio trojku koja je i dalje skeptična prema najavljenim uštedama u zdravstvenom i obrambenom sustavu.

Grčki dužnosnici izrazili su optimizam u postizanje dogovora do kraja tjedna, ali jedan izvor iz vlade bio je skeptičan rekavši da je takav pozitivan ishod u ovome trenutku "teško postići".

Ako se sporazum ne postigne do ponedjeljka, bit će to još jedan korak nazad za Grčku koja želi što brže deblokirati idući paket financijske pomoći, bez kojega se zemlja suočava s bankrotom i mogućnošću izlaska iz eurozone.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙